Italijanski matematičar spreman da prkosi Google-u

PCPress.rs ImageMasimo Marćiori, italijanski matematičar i profesor Univerziteta u Padovi koji je doprineo razvoju Google-ovog algoritma za pretragu, sprema se da lansira svoj izazov dominantnom pretraživaču do kraja godine. „Reč je o sasvim novoj perspektivi, a ne samo o poboljšanom Google-u. Ovo je novi radikalni uvid u to kakav bi pretraživač budućnosti trebalo da izgleda“, objasnio je Marćiori, koji je postavio video snimke na promotivni veb-sajt volunia.com.

Međutim, odbio je da pruži više podataka: „Veoma mi je žao, ali činjenica je da gigant kao što je, recimo, Google, može da zaposli stotinu inženjera da danonoćno razvijaju moju ideju i lansiraju je pre mene. A da ne smatram da imam nešto zaista krupno, što može da bude konkurencija gigantima onlajn pretrage, ne bih ni počeo ovaj projekat.“ Marćiori je istakao da je osnovna ideja veoma jednostavna i potpuno drugačija od trenutnog pristupa vodećih pretraživača.

Novi projekat za pretraživač Volunia razvija se u Padovi. Mnogi softver inženjeri su profesorovi bivši studenti. Marćiori dodaje da su osnivači Google-a, Lari Pejdž i Sergej Brin, uvek priznavali njegov doprinos nastanku pretraživača. „Nikakva vendeta mi nije na pameti. Prosto je moja ideja toliko lepa da bi bilo šteta da je ne ostvarim. A sad je pravi trenutak za to.“

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari: