Iz Mitsubishi-ja su možda ukradeni planovi prototipa novog projektila

Japan je pokrenuo istragu oko sajber napada na Mitsubishi Electric Corp. u kome su možda ukradeni nacrti prototipa novog projektila. Mitsubishi je bio uključen u proces izrade novog projektila nazvanog HGV, a među ukradenim dokumentima moguće je da se nalaze i fajlovi koji se tiču tog projekta.

PCPress.rs Image

Sajber napad pre godinu dana

Ministarstvo odbrane Japana analizira ovu situaciju u smislu koliko ona može da utiče na nacionalnu bezbednost. Interesantno je da se napad desio pre skoro godinu dana (28. juna 2019. godine), ali je javnost tek sada obaveštena o tome. Japanski tehnološki gigant je tim povodom izjavio da je ukradeno oko 200 MB u fajlovima, ali da se ukradena dokumenta uglavnom odnose na podatke o zaposlenima u kompaniji, kojih ima oko 8.000. Odmah nakon saznanja o napadu, obavešteno Ministarstvo odbrane, a istraga o ovom slučaju još uvek traje.

Za sada se pretpostavlja da je napad izveden kroz zero-day ranjivost u Trend Micro OfficeScan antivirusnom softveru, koja je u međuvremenu popravljena. Pretpostavlja se da su krađu izvele kineske grupe Tick ili Bronze Butler, koje se bave sajber špijunažom.

Pročitajte i:  Gde čuvate svoje podatke

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,