Iz prakse: IR upravljač za Home Assistant

Home Assistant je nezaobilazan softver pri oblikovanju funkcionalne platforme za automatizaciju kućnih uređaja. To je besplatno, open source rešenje koje podržava najveći broj „pametnih“ uređaja, prekidača i senzora. Još kad mu dodate daljinski upravljač…

PCPress.rs Image

Tokom integrisanja uređaja i podešavanja automatizacije na osnovu stanja senzora ili vremenskih faktora, pojaviće se potreba za naizgled jednostavnom funkcijom – daljinskom kontrolom. Neverovatno je koliko se pojam „daljinska kontrola“ promenio od osamdesetih godina prošlog veka do danas, što komplikuje pretragu na Internetu. Daljinska komanda je od jednostavnog menjanja TV kanala daljinskim upravljačem, preko otvaranja automobila i garažnih vrata 433 MHz priveskom, napredovala do kontrole uređaja preko Interneta sa udaljene lokacije.

PCPress.rs Image

Kako primiti signal

Povezivanje i kontrola uređaja na frekvenciji od 433 MHz, kao i pristup kućnom sistemu preko Interneta, dobro su opisani u uputstvima za Home Assistant, ali je jednostavno upravljanje IR daljincem zapostavljeno. Razlozi za takvo stanje su nepoznati iako su IR daljinci dostupni i praktični u kućnom okruženju. Za postavljanje uređaja koji će primati IR signal i komande prosleđivati Home Assistant‑u neophodan je set‑top box s verzijom Android‑a 5 ili novijom, kome je omogućen root pristup. Set‑top box boks ispunjava zahteve koji su važni kod uređaja koji rade bez prestanka, jer osim male potrošnje, ima mogućnost uključivanja i startovanja podrazumevanih aplikacija prilikom prekida i ponovnog uspostavljanja napajanja električnom energijom.

Pročitajte i:  Manje od polovine IT lidera je sigurno u svoje IoT security procedure
PCPress.rs Image
MacroDroid povezuje aplikacije po principu detekcije trigger‑a i obavljanja akcije

Aplikacije koje se u ovom projektu koriste su HomeHabit, MacroDroid – Device Automation i Button Mapper. Dostupne su u besplatnim verzijama, ali se preporučuje nabavka PRO (komercijalnih) izdanja programa MacroDroid i Button Mapper. Na boksu najpre instalirate HomeHabit i povežete ga sa adresom Home Assistant‑a. HomeHabit kontroliše različite platforme za automatizaciju kuća (Home Assistant, OpenHAB, Domoticz, Hubitat, ioBroker, Vera, WebThings i Wink), ima atraktivan prikaz pogodan za instalaciju na „pametnim“ displejima (smart display ili WallPanel) i Tasker plug‑in koji je koristan u ovom povezivanju aplikacija.

PCPress.rs Image
HomeHabit kontroliše različite platforme za automatizaciju kuće

Prilikom startovanja potrebno je odabrati platformu (u ovom slučaju Home Assistant), uneti njenu IP adresu i verifikovati pristup logovanjem preko browser‑a. Nakon toga kreira se i edituje komandna tabla (dashboard). Na komandnu tablu dodajete vidžete opcijom Add widget i birate prekidače (integracije) registrovane u Home Assistant‑u.

PCPress.rs Image

Nakon toga se vidžeti mogu rasporediti na komandnoj tabli i isprobati funkcionisanje. Ova aplikacija i njeno podešavanje se, nezavisno od ovog projekta daljinske komande, mogu iskoristiti i za kreiranje komandnog displeja čiju funkciju može obavljati tablet koji je fiksiran na zidu.

Pročitajte i:  U zdravstvu nema vremena za zastoje

PCPress.rs Image

Makroi i njihovo dejstvo

Sledi instalacija MacroDroid‑a koji ima zadatak da povezuje aplikacije po principu detekcije „okidača“ (trigger‑a) i obavljanja akcije. Tu treba kreirati po dva makroa za svaki prekidač odvojeno (uključivanje i isključivanje). U makroima za okidač birate Empty Trigger, koji se nalazi u podmeniju MacroDroid Specific. Za akciju treba u podmeniju Applications odabrati Locale/Tasker Plug‑in, što će otvoriti prozor s natpisom HomeHabit čijom će se selekcijom otvoriti opcija Action configuration, koja će odvesti do spiska integracija u Home Assistant. Za svako stanje prekidača treba napraviti makro, pa će, na primer, za tri prekidača postojati šest makroa koje će sledeći program prepoznati kao skraćenice.

PCPress.rs Image
Button Mapper: Finalno mapiranje tastera

Pun naziv treće aplikacije koja se koristi je Button Mapper: Remap your keys; ona će predefinisati tastere IR daljinskog upravljača. Prilikom prvog pokretanja Button Mapper će zatražiti ovlašćenja za pristup root‑u sistema i aktiviranje servisa. Odabir opcije Add Button otvoriće prozor u kome pritiskate željeni taster na daljinskom upravljaču, pa ćete tom tasteru dodeliti neku akciju. Ukoliko Button Mapper prepozna taster, napisaće njegovu oznaku nakon čega treba odabrati opciju ADD. To će otvoriti prozor u kome treba čekirati opciju Customize, a pritisak na liniju pored Single tap ponudiće spisak akcija.

Pročitajte i:  Hipersenzitivni senzor dodira 'oseća' stvari sa udaljenosti od 10 centimetara

PCPress.rs Image

U spisku akcija nalazi se stavka Shortcuts koja vodi do skraćenica kreiranih u MacroDroid aplikaciji. Za svaki željeni taster na daljinskom upravljaču treba odabrati skraćenicu koja opisuje željenu akciju. Korisnik može sam da odabere kombinaciju tastera, recimo 1 i 4 pale i gase prvi prekidač, 2 i 5 drugi prekidač, a 3 i 6 treći. Za kraj je moguće u postavkama HomeHabit‑a podesiti da ima funkciju podrazumevanog interfejsa prilikom startovanja set‑top box‑a (Home App) ili ga nekom dodatnom aplikacijom, poput Auto Start‑a, dodati prilikom pokretanja sistema.

PCPress.rs Image

I na kraju, kako ova tri programa rade u praksi na Android set‑top box‑u. Nakon mesec dana testiranja iskustvo pokazuje da, zajedno sa instaliranim Home Assistant‑om na boksu koji ne spada u najnovije (četvorojezgarni procesor i svega 1 GB RAM memorije), konfiguracija radi bez problema.

Autor: Jovan Mirović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,