BIZIT plus

Izborna groznica

Malo je tema koje su na Internetu popularnije od izbora u našoj maloj, ludoj zemlji, što i nije tako neobično. Ove godine Srbija je dobila osveženje u vidu nestranačkog kandidata i jednog belog studenta iz Mladenovca koji jednako nailaze na negodovanje i oduševljenje. Hoće li nam, uz sve te Internet kampanje, zbilja biti bolje?

PCPress.rs Image

Dovoljno je tragična situacija što među kandidatima imamo i čeda devedesetih godina zbog kojih i dalje tapkamo u mestu. Pardon, tapkamo u mestu zbog nas samih. Zbog onih koji nemaju dovoljno obrazovanje, zbog onih koji se daju uceniti obećanjima i sendvičima, zbog onih koji ne umeju da koriste Internet a imaju pristup, zbog onih koji i dalje veruju da takvi mogu ovu zemlju izvesti iz političke i kulturne bede. Zbog onih koji se mire sa svakom situacijom, a zbog čega su prošle decenije i zbog svih onih koji su nešto mogli a nisu, zbog posla, plate, klimave sigurnosti dovoljne za puko preživljavanje, ali ne i za dostojanstven život. Oni su među mojim i vašim prijateljima i sigurno ih srećemo na ulici. To nisu loši ljudi, ni glupi. Nalaze se u životnoj kolotečini, svom malom pustom ostrvu zvanom Srbija, za koju misle da ne može da postane bar približno rajsko ostrvo.

Obećanja i realnost

A nama i ne treba mnogo bolje. Nama treba promena sveopšte svesti o životu u ovoj zemlji. Ako proguglate kada će se u Srbiji živeti bolje, dobićete prognoze političara koje datiraju iz negde 2000. godine, ako ne i pre, i svaki put se najavljuje da će biti bolje naredne godine. A ta naredna godina nikako da stigne.

Svi znamo koji je uticaj predsednika u državi – on i nije toliko bitna figura, ali možda ovi izbori uspeju malo da speru te tvrdokorne fleke devedesetih. I da, smatram da jeste bolje da pobedi neko čiji se pokret zove „Sarmu prob’o nisi“ nego onaj koji je raspirivao mržnju, to radi i dalje i koji laže kako zine. Manje je sramota.

A u Srbiji neće biti bolje 2018. ni 2020, a možda ni 2045. U Srbiji će biti bolje:

  • Kada ovaj narod bude imao da jede
  • Kada niko ne bude ucenjivan gubitkom posla zbog nekakve politike
  • Kada se bitno smanji stopa nezaposlenosti
  • Kada se znatno smanje nepotizam, korupcija i „sve preko veze“
  • Kada se tehnološki osvestimo, čak i na državnom nivou
  • Kad zdravstvo bude barem skeč, a ne drama s primesama horora
  • Kada budemo mogli dostojanstveno da se lečimo, bez mita i korupcije
  • Kada se pruži prilika mladima da nešto promene
  • Kada prestanemo da budemo glupi (težak uslov)
  • Kada nam dojadi da se navikavamo na stanje kakvo jeste

I još je tu mnogo, mnogo, mnogo kada… I ne, neće nam biti bolje čak i da se desi to čudo da pobedi neko pametan i normalan na ovim izborima i postane predsednik. Biće bolje onda kada skinemo ovo prljavo istorijsko ruho i obučemo se u normalniju i pametniju Srbiju, svi.

@JovanaVu

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari: