NIS: I benzinske stanice postaju zelene

Solarna energija postaje sve zastupljeniji izvor energije na svetu i zato joj se okreću kompanije koje se odgovorno odnose prema zaštiti životne sredine. Pored pozitivnog uticaja na čovekovu okolinu, ovakav način snabdevanja električnom energijom ocenjuje se kao jedno od mogućih rešenja za održivi ekonomski razvoj u budućnosti jer znatno unapređuje energetsku efikasnost, a samim tim i optimizuje poslovanje.

PCPress.rs Image

Pretvaranje energije Sunca u električnu energiju ima višestruke pozitivne efekte, budući da se proizvodi ekološki čista, zelena energija bez emisije štetnih gasova, i to iz nepresušnog izvora energije kao što je Sunce. Jedna od kompanija koja je prepoznala potencijal solarne energije jeste i NIS koji je pre nekoliko meseci krenuo u realizaciju projekta postavljanja solarnih panela na svojim benzinskim pumpama. U prvoj fazi projekta, paneli su postavljeni na osam NIS Petrol i GAZPROM maloprodajnih objekata širom zemlje, a njegova uspešna realizacija omogućiće dalje širenje mreže objekata na kojima će biti postavljeni paneli.

Smanjenje emisije ugljen-dioksida

Električna energija proizvedena pomoću solarnih panela koristiće se najvećim delom za potrebe samih benzinskih stanica uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom, kojoj će se isporučivati višak koji stanice ne iskoriste. Takođe, ukoliko se desi da paneli ne proizvedu dovoljno energije, ona će biti nadoknađena iz mreže. Pilot-projekat kompanije NIS vredan je 22 miliona dinara, a prognoze su da će na prvih osam lokacija godišnje biti smanjena emisija ugljen-dioksida za 375 tona, dok će ušteda u nabavci električne energije biti čak 300 MWh.

Pročitajte i:  200 miliona dolara za nemačku Enviriu

Rukovodilac Centra za razvoj projekata u kompaniji NIS Nenad Pavlović rekao je da je ovaj projekat još jedan dokaz posvećenosti kompanije održivom razvoju, te da će se razmotriti i proširenje broja benzinskih stanica uključenih u projekat:

„NIS razmatra i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu, kao i u skladištu derivata nafte u Novom Sadu”, navodi Pavlović.

PCPress.rs Image

Solarni paneli trenutno se nalaze na krovovima GAZPROM benzinskih stanica „Krnješevci”, „Novi Beograd” (bivša „Dejton”), „Stari Banovci”, „Preljina 2”, „Velika Plana – auto-put”, „Kragujevac 7 – Elektrošumadija”, „Blok 45”, kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu „Gornji Milanovac 2”.

I biznis i ekologija

U NIS-u navode da svoje poslovanje kreiraju isključivo u skladu s principima održivog razvoja i ostvarivanja zelene agende, a jedan deo aktivnosti koje se sprovode u tom cilju jeste i ulaganje u obnovljive izvore energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida i efekata globalnog zagrevanja. Kako ističu, od 2009. godine u ekološke projekte i biznis projekte koji su  znatno uticali na unapređenje zaštite životne sredine uložili su oko 900 miliona evra.

Pročitajte i:  200 miliona dolara za nemačku Enviriu

NIS, takođe, sprovodi i intenzivan program mera za smanjenje potrošnje energije i povećanje energetske efikasnosti kojim je u 2021. godini ostvarena ušteda od 9.321 tone, dok očekivana vrednost ušteda iznosi više od 285 miliona dinara.

nis.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,