Izrael planira nacionalnu kriptovalutu

Narodna banka Izraela planira da izda novu kriptovalutu, a kako bi omogućila brže transakcije, te smanjila zavisnost države od fizičkog novca, rekao je nepoznati izvor novinarima agencije Reuters. Projekat još uvek nije završen, pa bi privatni izraelski bitkoin mogao da se očekuje u narednih nekoliko godina.

PCPress.rs Image

Ako Centralna banka odobri ovu ideju, vlada ove zemlje je spremna da troškove oko projekta uvrsti u budžet za 2019. godinu, a spekuliše se da će ova nacionalna kriptovaluta biti prilično drugačija od bitkoina. Naime, neimenovani izvori tvrde da će biti centralizovana, sigurna, te u skladu sa zakonima o protoku, te zabranama koje se tiču pranja novca. Bitkoin je, sa druge strane, decentralizovan, a transakcije se obavljaju anonimno.

Jerusalem Post nudi nešto više detalja o novoj valuti, te se u njihovom članku navodi da će umesto papirnog novca na kojem je žig Izraelske banke, korisnici u budućnosti, ako se plan ostvari, dobijati deo koda koji je odobren od Centralne banke. Iako se izraelska vlada zanima za privatnu digitalnu valutu, nije naročito blagonaklona prema onima koje već postoje, te planira da zabrani kompanijama koje se baziraju na bitkoinu, te drugim kriptovalutama, da trguju akcijama na berzi u Tel Avivu.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

PCPress.rs Image

Izrael nije prva zemlja koja planira da kreira novu valutu koja bi se zasnivala na blockchain tehnologiji, te je u avgustu Estonija najavila Estcoin, a Kina i Singapur već neko vreme testiraju potencijalne sisteme za novu kriptovalutu.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: