BIZIT plus

J.P. Morgan ulazi u blockchain sektor

Velike finansijske institucije sporo usvajaju kriptovalute, ali se postepeno otvaraju. Prema novom izveštaju, J.P. Morgan Chase će izdati sopstveni JPM Coin. Finansijski gigant želi da pokrene sistem digitalnog novca koji će se odmah koristiti za poravnanje transakcija između klijenata veleprodajnog platnog prometa.

PCPress.rs Image

J.P. Morgan Chase vrši transakcije u vrednosti od preko šest biliona dolara širom sveta svakog dana za korporacije koje su klijenti njegovog veleprodajnog platnog prometa. Banka će sada prebacivati mali deo tih transakcija na JPM Coin u narednih nekoliko meseci kao deo testiranja. Ovaj digitalni token je kreiran od strane inženjera kako bi se odmah izvršilo plaćanje između klijenata.

Banka traži rešenje među kriptovalutama a u želji da gotovo odmah prebacuje novac, umesto da se oslanja na konvencionalne metode kao što su žični transferi koji su sporiji. Umar Farooq, šef blockchain projekta u J.P. Morgan-u, rekao je za CNBC „kako se sve informacije koje trenutno postoje na svetu budu prebacivale na blockchain, to će važiti za informacije o svim transakcijama.“

Međuti, kovanica banke neće biti slična bitcoinu. Maloprodajni investitori je verovatno nikada neće posedovati. J.P. Morgan će je možda ograničiti samo na svoje značajne institucionalne klijente koji su prošli stroge regulatorne provere.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: