Data centri 2024

James Webb: Ludački put kroz kosmos

Najmoćniji teleskop na svetu privlači pažnju otkad je krenuo na svoje mesto u svemiru, a u novom videu nam približava galaksiju iz sazvežđa Vajara.

PCPress.rs Image
James Webb Space Telescope (JWST) is to many astronomers the space observatory of the next decade.

Cartwheel je lentikularna (u obliku sočiva) galaksija, a od nas je udaljena oko 500 miliona svetlosnih godina. U kratkom videu, koji je nastao zahvaljujući Webb teleskopu, koji nastavlja da beleži neverovatne prizore iz dalekog, dalekog kosmosa može da se vidi i ono o čemu smo do skoro mogli samo da maštamo. Snimak se završava detaljima iz udaljene galaksije, a od najmoćnijeg teleskopa na svetu se u budućnosti očekuje još više.

https://twitter.com/ESA_Webb/status/1557009138500210689?s=20&t=H4VuDzekn8GC4UagzZNU-Q

Da se podsetimo, James Webb teleskop je lansiran 25. decembra 2021. godine, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje u kosmos. Uspešno lansiranje je bilo tek prvi korak. U pitanju je najmoćniji teleskop do sada, dragocena alatka za tumačenje postanka kosmosa. Već je u februaru 2022. poslao prve snimke – uz pomoć instrumenta Near Infrared Camera (NIRCam), to jest kamere za snimanje dubokog svemira u bliskom infracrvenom spektru, snimio je zvezdu, koja se na senzoru pojavila 18 puta – svaka tačka je rezultat dobijen od jednog od 18 ogledala.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,