BIZIT plus

James Webb: Neverovatna slika Jupitera

James Webb teleskop je već neko vreme u centru pažnje, a zbog snimaka dalekog svemira. NASA je nedavno objavila i novu fotografiju Jupitera, koja je zahvaljujući najmoćnijem teleskopu na svetu bolja od svih prethodnih.

PCPress.rs Image

Jedna od fotografija je toliko detaljna, da se vidi i Jupiterov mesec Evropa. Infracrveni snimci između ostalog imaju za cilj i da demonstriraju koliko je moćan Webb teleskop i koliko detalja može da ulovi zahvaljujući svojim revolucionarnim instrumentima. To znači da bi mogao da odgovori na neka pitanja koja čovečanstvo muče već dugo – na primer ona o mesecu Evropa i drugim sličnim satelitima u našem solarnom sistemu.

Novi, moćni teleskop bi tako mogao da otkrije da li na Jupiterovom satelitu ima vode, budući da stručnjaci već dugo ističu da na Evropi ima okeana, te da je ovo nebesko telo možda najpogodnije za postojanje nekakvih oblika vanzemaljskog života (tu se naravno misli na mikroskopske oblike).

Pročitajte i:  Nove slike Zemlje napravljene iz svemira

Teleskop koji je koštao čak 10 milijardi dolara je odlično startovao, a svi s nestrpljenjem očekuju nova otkrića i snimke onoga što čovek do sada nije video.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: