BIZIT plus

Google Chrome OS Flex je sada dostupan za stare PC i Mac računare

Google je objavio Chrome OS Flex, novu verziju Chrome OS-a koja je dizajnirana za preduzeća i škole za instaliranje i pokretanje na starim i Mac računarima. Google je prvi put počeo da testira Chrome OS Flex ranije ove godine u pregledu ranog pristupa, a kompanija je sada rešila 600 grešaka kako bi danas uvela Flex u preduzeća i škole.

PCPress.rs Image

Chrome OS Flex je prvenstveno dizajniran za preduzeća koja koriste stare Windows računare, jer Google testira i verifikuje uređaje Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, LG, Toshiba i mnogih drugih proizvođača originalne opreme. Flex će čak raditi na nekim starim Mac računarima, uključujući i neke MacBookove stare 10 godina.

Podrška starog hardvera je velika prodajna tačka Chrome OS Flex-a, jer preduzeća ne moraju da odbace postojeći hardver da bi dobila najnoviji savremeni operativni sistem. Više od 400 uređaja je sertifikovano za rad, a instalacija je jednostavna kao korišćenje USB diska za instaliranje Chrome OS Flex-a.

Chrome OS Flex je omogućen Google-ovom akvizicijom kompanije Nevervare, koja je prethodno prodala aplikaciju pod nazivom CloudReadi koja je omogućavala korisnicima da konvertuju stare računare u Chrome OS sisteme. Stiže manje od godinu dana nakon što je Microsoft objavio Windows 11 sa strogim hardverskim zahtevima koji će ostaviti milione starijih računara iza sebe.

Pročitajte i:  Vaš Android browser je pun bespotrebnog sadržaja - očistite ga sa nekoliko dodira

Google predstavlja Chrome OS Flex preduzećima i školama koje žele da modernizuju i pojednostave svoje IT podešavanje ili poboljšaju bezbednost i upravljivost. To je čak i dobar fleks za preduzeća fokusirana na održivost, omogućavajući nekim organizacijama da smanje e-otpad i potrošnju energije.

PCPress.rs Image

Ali najveća privlačnost će verovatno biti Chrome OS Flex kao odgovor na rastuću pretnju ransomvera, posebno za preduzeća koja su pogođena i koja su otvorena za prelazak sa Windows-a. Chrome OS je daleko više zaključan nego Windows, što hakerima otežava napad.

Nordic Choice Hotels je pogođen napadom ransomvare-a u decembru, čime su obustavljene operacije za svojih 200 hotela širom Skandinavije. Conti ransomvare, koji američka vlada agresivno sprovodi, šifrovao je hotelske računare i držao ih kao otkup. Hotelski lanac je razmatrao prelazak na Chrome OS kao napor za održivost i uspeo je odmah da konvertuje svojih 2.000 Windows mašina u Chrome OS Flex za manje od 48 sati. Zaposlenima su poslati USB ključevi sa dokumentom od jedne stranice o načinu na koji se vrši nadogradnja.

Pročitajte i:  Google Chrome za Windows dobija ARM podršku

Neće sva preduzeća i škole moći lako da pređu na Chrome OS Flex, posebno ako se oslanjaju na postojeće Windows aplikacije i sisteme koji su dizajnirani za Windows. Softver za virtuelizaciju kao što je Cameio svakako pomaže, ali Microsoft dominira računarima više od 30 godina, tako da postoje duboko ukorenjene zavisnosti koje se ne mogu uvek rešiti samo virtuelizacijom.

Chromebook-ovi su sigurno pokazali svetu da postoji snažna alternativa Windows-u, posebno za obrazovanje gde je napredovao zahvaljujući Chromebook-ovima. Chrome OS Flex je još jedan izbor za one koji žele da se udalje od Windows-a.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,