BIZIT plus

James Webb teleskop ima dobre vesti

Nova slika zvezde HD84406 je dokaz da najmoćnijem teleskopu na svetu dobro ide, a ekspertski tim agencije NASA kaže da radi bolje nego što se očekivalo.

PCPress.rs Image

James Webb teleskop je lansiran 25. decembra, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje u kosmos. Uspešno lansiranje je ipak bilo tek prvi korak, budući da je nakon toga došao put kroz svemir, te akcije rasklapanja „suncobrana“ i ogledala, a u složenom nizu precizno ujednačenih pokreta. Operacija se od početka sprovodi pažljivo, kako bi u narednih desetak godina Webb mogao da snima duboki svemir. Pre nego što zabeleži praktične rezultate, teleskop će se pozabaviti finim podešavanjima.

PCPress.rs Image

Uslikana zvezda se nalazi na oko 260 svetlosnih godina udaljenosti, a sada ima važno mesto u ljudskoj istoriji – poslužila je za testiranje instrumenata u okviru teleskopa koji je koštao 10 milijardi dolara. Na prvom snimku smo mogli da vidimo 18 različitih svetlosnih tačaka koje su snimljene uz pomoć različitih ogledala, a sada je taj snimak jedinstven – zvezda iz sazvežđa Veliki medved je kristalno jasna.

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Time su završena fina poravnavanja ogledala, a usput nije primećen nijedan problem koji bi mogao da se opiše kao „kritičan“. Uskoro nas očekuju snimci koji će možda promeniti mnoga uverenja o dalekom svemiru.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: