ERP 2024

James Webb teleskop: Još jedno izvanredno otkriće

Hubble teleskop se u martu 2022. godine vratio 12,9 milijardi godina u prošlost, a nakon što je uhvatio svetlost koja je potekla s najudaljenije zvezde za koju je čovečanstvo ikada saznalo. James Webb Space teleskop je „uhvatio“ nove slike ovog nebeskog tela i otkrio da prastara zvezda možda nije sama.

PCPress.rs Image

Eksperti koji upravljaju Hubble teleskopom isprva nisu verovali u ono što vide, jer je novootkrivena zvezda mnogo udaljenija od prethodne koja je držala rekord. Dobila je ime “Earendel“, što na staroengleskom znači „jutarnja zvezda“ (Eärendil je i sporedni junak iz Gospodara prstenova). Procenjuje se da je 50 puta masivnija od našeg Sunca.

Iz agencije NASA su nedavno objavili da je Webb teleskop napravio snimke s još više neverovatnih detalja, te otkrio da Earendel možda ima saputnika. Zvezda je toliko vrela da je plavičasta, a prema poslednjim podacima do kojih je Webb došao u njenoj blizini je možda nešto hladnija, crvena zvezda. Nalaze se u udaljenoj galaksiji Sunrise Arc, oko 12,9 milijardi svetlosnih godina daleko, a eksperti predviđaju da kriju mnogo više tajni nego što trenutno može da se zamisli.

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Izvor: Futurism

Facebook komentari: