BIZIT plus

Nanotehnologija se koristila za uzgoj očnih ćelija kao potencijalni tretman za slepilo

Istraživači su koristili 3D nanotehnologiju da uspešno uzgajaju ljudske ćelije mrežnjače, otvarajući vrata novom načinu lečenja makularne degeneracije povezane sa starenjem, vodećeg uzroka slepila u razvijenom svetu.

PCPress.rs Image

Obećavajući način za lečenje stanja vida kao što je AMD

Kod starosne makularne degeneracije (AMD), makula, deo mrežnjače koji kontroliše oštar, pravolinijski vid, pogoršava se i uzrokuje zamućenje u centralnom vidnom polju.

Postoje dve vrste AMD-a, „suvi“ i „mokri“. Suvi AMD je mesto gde se RPE ćelije u makuli razgrađuju, uzrokujući gubitak vida tokom vremena. To je najčešći tip i uglavnom pogađa starije ljude. Kod ređeg vlažnog AMD-a, abnormalni rast krvnih sudova u makuli uzrokuje curenje tečnosti i krvi, oštećujući retinu i uništavanje RPE ćelija, što dovodi do brzog gubitka vida.

Nova studija istraživača sa Univerziteta Anglia Ruskin u Velikoj Britaniji ispitala je da li je moguće zameniti oštećene RPE ćelije svežim koje se uzgajaju pomoću nanotehnologije.

Da bi to uradili, okrenuli su se elektrospinovanju, procesu izrade 3D nanofibrozne skele izvlačenjem polimerne tečnosti kroz električno polje, razbijajući tečnost u ultratanka mikroskopska vlakna. Prema saznanjima istraživača, ovo je prvi put da je korišćeno elektrospinovanje za stvaranje skele na kojoj bi se mogle uzgajati RPE ćelije.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Skela je napravljena kombinacijom dva polimera, poliakrilonitrila (PAN) i Jeffamina, izabranih zbog njihove visoke mehaničke čvrstoće i sposobnosti mešanja sa vodom. Lečen je fluocinolon acetonidom, uobičajenim lokalnim steroidnim lekom koji se koristi za smanjenje upale izazvane kožnim oboljenjima. Istraživači su ga koristili ovde da bi smanjili verovatnoću da skela izazove zapaljenski odgovor.

Istraživači su otkrili da je njihova skela obložena protiv upale poboljšala rast, diferencijaciju i funkcionalnost RPE ćelija. Bili su u stanju da uzgajaju ćelije koje su ostale zdrave i održive do 150 dana.

„U prošlosti su naučnici uzgajali ćelije na ravnoj površini, što nije biološki relevantno“, rekla je Barbara Pierscionek, dopisna autorka studije. “Koristeći ove nove tehnike, pokazalo se da ćelijska linija napreduje u 3D okruženju koje pružaju skele.”

Istraživači kažu da njihova nova tehnika nudi obećavajući način za lečenje stanja vida kao što je AMD. Sada rade na načinima transplantacije ovih sveže uzgojenih ćelija u ljudsko oko.

Izvor: Newatlas

Facebook komentari: