Huawei započeo 6G istraživanja

5G je bio “izvor nemira” za Huawei. Američka vlada, zabrinuta da bi Huawei mogao da napravi propust u bezbednosti u 5G i drugim komunikacionim infrastrukturama, vršila je pritisak na vlade širom sveta da ne upotrebljavaju opremu kineskog giganta. Budući da je 5G još uvek godinu ili dve udaljen od mainstream-a, Huawei je sada počeo da istražuje sledeću generaciju mobilnog interneta.

PCPress.rs Image

Kineska kompanija istražuje 6G u svom istraživačkom i razvojnom centru u Otavi u Kanadi, prenosi The Logic. Prema izveštajima, kompanija blisko sarađuje sa preko 13 univerziteta i istraživačkih instituta na 6G mreži i njenim mogućim primenama. Očigledno je da je ovo futuristički korak kompanije. Prema preliminarnoj prognozi koju je objavio Huawei, ne očekuje se da će 6G tehnologija biti komercijalno dostupna pre 2030. godine.

Početkom godine pojavile su vesti da je Samsung napravio slične korake vezane za 6G u svojoj istraživačkoj bazi u Seulu. Stoga ne čudi što Huawei takođe pokušava da se pozicionira među vodećim igračima kada je sledeća generacija mobilne konekcije u pitanju. U junu, Nokia, Ericsson i SK Telecom najavili su svoje strateško partnerstvo koje se tiče zajedničkog rada na memorandumu za razvoj 6G. Sve u svemu, ovo su još rani koraci jer za sada nema jasnih standarda za 6G i sva sprovedena istraživanja su i dalje uglavnom teorijska a ne praktična.

Pročitajte i:  Yettel Sve – objedinjena ponuda za mobilnu telefoniju, kućni internet i TV

Da podsetimo, Huawei je u maju dospeo na crnu listu SAD-a, a predsednik Donald Trump je dodatno potpisao izvršnu naredbu suštinski zabranjujući kompaniju u svetlu zabrinutosti za nacionalnu bezbednost verujući da Huawei ima bliske veze sa kineskom vladom. Strah američke vlade je da bi kineska vlada mogla da koristi infrastrukturu koju Huawei gradi u SAD-u i drugim zemljama za špijunažu. Huawei je više puta negirao tu optužbu.

Trump-ova crna lista na kojoj je Huawei, koja je od tada preokrenuta, značila je da je kompaniji blokirano korišćenje američkih proizvoda, koji uključuje Google-ov Android sistem. Huawei je prošle nedelje predstavio HarmonyOS, operativni sistem za pametne uređaje, poput pametnih televizora, infotejment sistema automobila i još mnogo toga, za šta kompanija kaže da se može koristiti na telefonima ukoliko SAD ponovo blokira korišćenje Android-a.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,