ePlaneta

Japanski hotel “otpustio” nekoliko robota da bi zaposlio ljude

Ispostavilo se da dolaze teška vremena i za robote, budući da su i njihovi poslovi pod znakom pitanja zbog toga što se pokazalo da su ljudski radnici bolje kvalifikovani za neka radna mesta.

PCPress.rs Image

Jedan od prvih primera je slučaj japanskog Henn-na “Strange” hotela, koji je „otpustio“ 243 robota koji su stvarali više problema nego što su mogli da reše. Jedna od otpuštenih je i digitalna asistentkinja u obliku lutke – Churi, koja nije bila u stanju da odgovora na pitanja koja su joj gosti hotela postavljali. Pored nje su bez posla ostali i dinosaurus-roboti koji su radili na recepciji, budući da su ljudi sve morali da rade umesto njih, potom roboti nosači prtljaga, koji nisu mogli da rade po kiši i snegu, te glavni robot-batler, koji takođe nije umeo da odgovara na postavljena pitanja.

Mnogi od otpuštenih robota bili su deo hotela godinama, te su u međuvremenu zastareli, pa je uprava hotela odlučila da ih otpusti i zameni ljudskim radnicima, budući da bi novi roboti zahtevali velike novčane izdatke.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,