Japanski naučnici ostvarili rekordnu Internet brzinu

Naučnici u Japanskom nacionalnom institutu za informacione i telekomunikacione tehnologije (NICT) uspeli su obore rekord u brzini Internet transfera. Oni su postigli brzinu od 319 Tbps, što je gotovo dvostruko brže od prethodnog rekorda (179 Tbps) koji je od avgusta 2020. godine držao tim britanskih i japanskih istraživača.

internet

NICT je uspeo da ubrza praktično svaki segment u procesu prenosa podataka. Koristili su optičke kablove sa četiri jezgra umesto jednog, a istraživači su „ispaljivali“ podatke laserom na različitim talasnim dužinama. Test je bio ograničen u laboratorijskim uslovima, ali su istraživači iskoristili namotano optičko vlakno, kako bi simulirali udaljenost od 3.000 km.

Kao i kod drugih eksperimenata ovog tipa, proći pre mnogo vremena pre nego što rezultati postanu konkretno upotrebljivi. Suštinski, optički kablovi sa četiri jezgra su primenljivi na postojećim mrežama, ali su veoma skupi, pa se inicijalna upotreba vidi u glavnim Internet vodovima i drugim mrežnim projektima, gde su kapacitet i brzina važniji od cene. Gledajući dalje u budućnost, ovakve brzine obezbediće praktičnost tehnologija koje budu dolazile nakon 5G, kao što je 6G, ili u primenama u kojima je od životne važnosti brzina i minimalni lag (telemedicina, na primer).

Pročitajte i:  Intervju: Ko zaista upravlja Internetom?

Izvor: Engadget

Facebook komentari: