TrendMicro

Java će se ubuduće plaćati?

Iz kompanije Oracle stižu najave koje će značiti da će Java ubuduće morati da se plati, i to bez obzira da li ste običan ili poslovni korisnik.

PCPress.rs Image

Naime, iz te kompanije stižu najave da će apdejti za Oracle Java SE 8 ostati dostupni za ličnu upotrebu “barem do kraja 2020. godine,” što je izazvalo dosta reakcija, budući da je do sada korišćenje bilo besplatno, te nije dolazilo u pitanje da li će ažuriranja moći besplatno da se preuzmu. Istovremeno, poslovni i komercijalni korisnici koji ne budu imali komercijalne licence će izgubiti pristup Oracle Java SE 8 ažuriranjima nakon januara 2019. godine.

Ukoliko vas Oracle rangira kao “CONSUMER” korisnika, za ličnu upotebu ćete moći da preuzimate Oracle Java SE 8 ažuriranja “barem do kraja 2020. godine”. Samim tim, ostaje upitno šta će se desiti nakon tog datuma. U većini slučajeva, aplikacije bazirane na javi se odvojeno licenciraju od strane neke druge kompanije, a ne od Oracle-a. Sada će to, po svemu sudeći, biti promenjeno. Oracle savetuje korisnike da u takvim slučajevima kontaktiraju kreatora aplikacije koja se koristi, kako bi dobili informacije o podršci.

Pročitajte i:  Oracle Cloud nabavljaju desetine hiljada Nvidia čipova za AI

Sa druge strane, “DEVELOPER” korisnicima Oracle preporučuje da detaljno prouče roadmap za Java SE 8, kako bi mogli da na vreme preduzmu odgovarajuće korake i odaberu najpovoljniji model distribucije, u zavisnosti od toga koji tip aplikacije razvijaju.

PCPress.rs Image

Ukoliko spadate u grupu “ENTERPRISE” korisnika, Oracle preporučuje da pažljivo proučite roadmap za Java SE 8 kako biste znali koji su zahtevi potrebni, kao i da biste stekli predstavu da li je potrebno da izvršite migraciju ili pređete na Java SE pretplatnički servis, u skladu sa sopstvenim željama i potrebama.

Najzad, ako spadate u grupu “ORACLE CUSTOMER” korisnika koji je licenciran za korišćenje Java SE kao deo drugog Oracle paketa, nastavićete da imate pristup i nakon 2019. godine za korišćenje sa drugim Oracle proizvodima i alatima. Pogledajte ovaj My Oracle Support (MOS) dokument za više informacija.

Izvor: Java

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,