BIZIT 23

Java će se ubuduće plaćati?

Iz kompanije Oracle stižu najave koje će značiti da će Java ubuduće morati da se plati, i to bez obzira da li ste običan ili poslovni korisnik.

PCPress.rs Image

Naime, iz te kompanije stižu najave da će apdejti za Oracle Java SE 8 ostati dostupni za ličnu upotrebu “barem do kraja 2020. godine,” što je izazvalo dosta reakcija, budući da je do sada korišćenje bilo besplatno, te nije dolazilo u pitanje da li će ažuriranja moći besplatno da se preuzmu. Istovremeno, poslovni i komercijalni korisnici koji ne budu imali komercijalne licence će izgubiti pristup Oracle Java SE 8 ažuriranjima nakon januara 2019. godine.

Ukoliko vas Oracle rangira kao “CONSUMER” korisnika, za ličnu upotebu ćete moći da preuzimate Oracle Java SE 8 ažuriranja “barem do kraja 2020. godine”. Samim tim, ostaje upitno šta će se desiti nakon tog datuma. U većini slučajeva, aplikacije bazirane na javi se odvojeno licenciraju od strane neke druge kompanije, a ne od Oracle-a. Sada će to, po svemu sudeći, biti promenjeno. Oracle savetuje korisnike da u takvim slučajevima kontaktiraju kreatora aplikacije koja se koristi, kako bi dobili informacije o podršci.

Sa druge strane, “DEVELOPER” korisnicima Oracle preporučuje da detaljno prouče roadmap za Java SE 8, kako bi mogli da na vreme preduzmu odgovarajuće korake i odaberu najpovoljniji model distribucije, u zavisnosti od toga koji tip aplikacije razvijaju.

PCPress.rs Image

Ukoliko spadate u grupu “ENTERPRISE” korisnika, Oracle preporučuje da pažljivo proučite roadmap za Java SE 8 kako biste znali koji su zahtevi potrebni, kao i da biste stekli predstavu da li je potrebno da izvršite migraciju ili pređete na Java SE pretplatnički servis, u skladu sa sopstvenim željama i potrebama.

Najzad, ako spadate u grupu “ORACLE CUSTOMER” korisnika koji je licenciran za korišćenje Java SE kao deo drugog Oracle paketa, nastavićete da imate pristup i nakon 2019. godine za korišćenje sa drugim Oracle proizvodima i alatima. Pogledajte ovaj My Oracle Support (MOS) dokument za više informacija.

Izvor: Java

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,