Javna rasprava o novim uslovima registracije domena

Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) inicirala je javnu raspravu o nacrtu novih Opštih uslova o registraciji naziva nacionalnih internet domena, sa molbom da svi zainteresovani svoje komentare i sugestije mogu dostaviti na adresu javna.rasprava@rnids.rs, i to najkasnije do 21. aprila ove godine.

rnids-share-4-3Nabrojaćemo ukratko najbitnije predložene izmene i dopune koje će biti predmet konsultacija:

Podaci o registraciji domena – dostavlja se ime i prezime osobe za kontakt, kada je registrant pravno lice ili preduzetnik. RNIDS treba da registrant dostavi obaveštenje o podacima koje je pokupio o njemu.

Ispravna adresa e-pošte – koja se kao osnovni kanal komunikacije mora stalno održavati aktivnim i ažurnim.

Provera podataka o domenu – RNIDS može samostalno ili u saradnji sa ovlašćenim registrom da u bilo kom trenutku proveri ispravnost podataka o registraciji, da pozivom registrantu zatraži da podatke uredi, a ako se oni ne urede, da predloži deaktiviranje (uklanjanje iz DNS tabele).

Potvrda registracije domena i ispravnosti podataka – RNIDS treba dad omen aktivira odmah nakon registracije, ali je potrebno da istovremeno pošalje poruku na adresu e-pošte registranta, sa podacima o registraciji domena i zahtevom za njihovu potvrdu (sa rokom od 15 dana). Predlog je da davanje potvrde bude jednostavno. U suprotnom, predlaže se dad omen bude deaktiviran do primanja potvrde.

Pročitajte i:  RNIDS: Kupovina preko Interneta – ključna karika korisničkog iskustva

Promena ovlašćenog registra – precizira se da se zahtev za promenu ovlašćenog registra za domen (OR) podnosi trenutnom OR-u, uz primenu odgovarajućeg postupka autorizacije. Trebalo bi da se autorizacija prenosa domena između OR-ova odvija uz korišćenje migracionih kodova.

Nova usluga – Registry Lock – zaključavanje domena na nivou registra, čime se registrantima pruža dodatna zaštita od slučajnih ili zlonamernih izmena podataka. Predlog je da se podaci o domenu, za koji je aktivirana ova usluga, ne mogu menjati bez prethodne saglasnosti tri kontakta (koji se navode prilikom aktiviranja usluge).

Ostalo – Ostale predložene izmene i dopune ne unose suštinske promene u Opšte uslove već ih samo pojašnjavaju ili preciziraju.

Za detaljnije informacije, kao i za preuzimanje korisnih dokumenata potrebno je otići na RNIDS sajt. Tu se može preuzeti nacrt Opštih uslova, kao i document u kome se mogu videti razlike između važećih Opštih uslova i predloženih izmena.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,