BIZIT plus

Jeff Bezos će uložiti više vremena u razvoj kompanije Blue Origin

Jeff Bezos nazvao je Blue Origin svojim najvažnijim poslom u životu, i to se odražava i u količini vremena koje najbogatiji čovek na svetu provodi radeći na njenom razvoju. Prema komentarima zaposlenih, Bezos je počeo da posvećuje mnogo vremena sastancima, diskusijama, koje podsećaju na one pre globalne epidemije, gotovo da je duplirao vreme koje provodi sa drugim zaposlenima u radu.

PCPress.rs Image

Fokusi najbogatijeg čoveka na svetu se menjaju

Iako je Bezosov pojačani angažman sa kompanijom već ranije prijavljivan, koliko on ima veze sa Blue Originom ipak nije. Budući da je Bezos jedan od najbogatijih ljudi na svetu i još uvek je uključen u Amazonu kao izvršni predsednik kompanije, njegova posvećenost Blue Originu predstavlja ogromnu promenu fokusa. Njegovi udvostručeni napori dolaze u kritičnom trenutku u istoriji Blue Origin-a. Kompanija je u oštroj sudskoj borbi zbog NASA-inog dodeljivanja ugovora vrednog više milijardi dolara za mesečevo pristajanje SpaceX-u Elona Muska, ključnog kupca njegovih raketnih motora BE-4.

Tehnološki razvoj kompanije Blue Origin takođe se suočava sa novom preprekom u vidu odlaska vrhunskih talenata, kako su mnogi portali već objavljivali u prošlim mesecima. Neslaganje sa odlukama koje je doneo izvršni direktor Blue Origin-a Bob Smith bio je najčešći razlog odlaska viših rukovodilaca i inženjera. Dodato vreme u Blue Origin -u delimično ilustruje kako Bezos obnavlja fokus na kompaniju. Nije jasno da li Bezos takođe više ulaže u Blue Origin. 2017. godine rekao je da je prodavao milijardu dolara godišnje svojih dionica Amazona za finansiranje razvoja Blue Origin -a, ali je nedavno povećao prodaju tih udela ne navodeći da li sva ta sredstva idu svemirskoj kompaniji.

Bezos, koji je u julu napustio mesto direktora Amazona, takođe obraća pažnju na to kako bi dve kompanije koje je osnovao mogle da funkcionišu zajedno. Više rukovodstvo Blue Origin-a održalo je redovne sastanke o dobijanju ugovora za lansiranje Amazonovih Internet satelita Project Kuiper. Amazon je, kada je u aprilu najavio ULA-ov ugovor o devet lansiranja, naglasio da će za lansiranje 3,235 Kuiper satelita biti potrebno više partnera za lansiranje. To ostavlja otvorena vrata za Blue Origin i Jeffa Bezosa da zajedno sarađuju sa Amazonom u pronalaženju novih partnera.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: