BIZIT 2022

Jeste li spremni za iPhone 7?

Druga najvažnija konferencija na svetu (prva je, naravno Bizit) održaće se danas u 19h po našem vremenu u San Francisku u Bill Graham Civic auditorijumu. Nova konferencija koju Apple održava svakog septembra već tri godine i koje koristi za predstavljanje nove generacije svojih telefona. Pored iPhone i iOS 10, Apple će verovatno predstaviti i drugu generaciju Watch pametnog sata te MacBook Pro laptopa…

iphone-7-dual-camera-render

Sedmica

Kada je iPhone 7 u pitanju, Apple već neko vreme ne uspeva da skrije sve novine koje donose sa novom generacijom pametnih telefona, mada se uvek provuče po neki kec, koji Apple izvuče iz rukava na konferenciji. Nema dileme oko toga da kako će se novi telefon zvati (datum je 7. septembar), te koja verzija OS-a će biti prikazana (konferencija je u 10 ujutru). Po pitanju dizajna Apple najverovatnije neće previše promeniti izgled u odnosu na iPhone 6/6s, a dve velike izmene koje možemo očekivati su izostanak 3,5 mm konektora i prisustvo dve kamere na poleđini. Izbacivanje audio konektora je nešto što je i Apple već neko vreme najavljivao (slušalice će se priključivati bežično ili preko adaptera za lightning konektor), a dve kamere su možda i najveća novina. Nagađa se da će druga kamera biti zadužena za bolji fokus u lošim svetlosnim uslovima, ali možda je upravo to kec iz rukava koji će Apple izvući na konferenciji. Shodno povećanju kvaliteta fotografija i video materijala Apple je izbacio verziju sa 16 GB, pa novi iPhone 7 možemo očekivati u verzijama od 32, 128 i 256 GB!

3055208-poster-p-1-apple-headphone-jack

S druge strane, Apple već neko vreme kuburi sa novom politikom i definitno im fali revolucija kod novih proizvoda, ono po čemu su oduvek bili poznati, a to je problem koji se oseća u prodaji, ali i kod korisnika koji uglavnom izjavljuju da ova unapređenja nisu dovoljna da ih nateraju da kupe novi iPhone.

Desetka

iOS 10 sa sobom treba da donese podršku za ekstenzije, ono što je stidljivo počelo sa iOS 9 (iOS 8). To znači da ćemo viđati vidžete drugih developera, pa će mogućnosti aplikacija biti proširene različitim dodacima. Na primer, ako vam stigne obaveštenje od GSP aplikacije da vam poslednja 18-ica iz Zemuna kreće za 15 minuta, možete da kliknete na obaveštenje i dobijete mapu kretanja autobusa. Tu su i sitna unapređenja, poput nove verzije Messages aplikacije (prva od 2011. godine), novih slika, sa organizacijom u albume prema geolokaciji, datumima i slično.

ios-10-1Tu su i drugačiji ekrani zaključanog telefona, redizajnirane aplikacije poput News, Music i Health, te Notes, Mail i Clock. Konačno je i kontrolni centar dobio nekoliko korisnih dodataka koji ga pretvaraju u moćni deo telefona. Bez revolucionarnih promena, unapređenja ima na svakom koraku, a definitivno je najveća oslanjanje na razvojne timove, što je potpuno u suprotnosti sa dosadašnjom politikom striktne kontrole aplikacija. Na ovaj način iOS će konačno postati fleksibilni OS, koji će moći da parira Android OS-u tamo gde je najjači.

Drugi sat i novi profesionalac

Apple Watch nije doživeo planetarni uspeh koji je Apple očekivao, ali ova kompanija ne odustaje, pa se nadamo da ćemo na novoj konferenciji videti verziju koja ima veću bateriju i GPS čip. Ne zna se mnogo o novom satu, ali s obzirom na to da je prošlo godinu i po od predstavljanja prve verzije, krajnje je vreme da Apple osveži ponudu, možda i sa jeftinijim modelima.

Apple-Watch-2-concept-renders-by-Eric-Huismann.jpgNovi MacBook Pro o kojem smo već pisali mogao bi biti lepo osveženje na polju prenosnih računara, a mali OLED displej nešto što će, bar za neko vreme odvojiti Apple prenosnike od konkurencije.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,