BIZIT plus

Još jedan AI generator muzike: Kompozitori ostaju bez posla

Internetom kruži post sa platforme X u kojem piše da je problem sa AI tehnologijom to što ide u pogrešnom smeru – „hoću da mi AI obavlja kućne poslove“, kaže kreator, „dok ja pišem i stvaram umetnost, a ne obrnuto“. Tvorci AI alata ne slušaju, pa nemamo nijednu za pranje sudova, dok je AI generatora muzike sve više.

PCPress.rs Image

Grupa bivših radnika kompanije DeepMind lansirala je svoj AI generator muzikeUdio. Muziku pravi na osnovu tekstualnih unosa korisnika, a rezultati su prilično realistični. Liči na Suno, pa i sam može da pravi numere koje pokrivaju različite žanrove.

Upravo su ovakvi servisi uznemirili muzičare koji su početkom aprila potpisali otvoreno pismo – preko 200 umetnika je potpisalo dokument u kojem između ostalog piše i da je „AI napad na kreativnost“. U pismu stoji i da im je jasno da odgovorno razvijanje AI alata može da donese napredak, ali da mnogi veštačku inteligenciju koriste za podrivanje kreativnosti i nepoštovanje muzičara i umetnika uopšte. Na meti su se našle kompanije koje postojeću muziku koriste za treniranje AI modela, a bez pristanka i odobrenja autora.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Pretpostavlja se da je i Udio treniran na tuđim pesmama, što znači da krši autorska prava kao i mnogi drugi AI alati. Kreatori tvrde da ima sistem koji blokira pesme koje previše liče na originale, ali korišćenje tuđih autorskih dela bez dozvole ostaje problem.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *