Muzičari protiv veštačke inteligencije u muzici

Mnogi se bune protiv AI alata, pa je grupa poznatih pisaca odavno potpisala peticiju kojom se traži da se veštačkoj inteligenciji stane na put. Na red su došli i muzičari, a preko 200 umetnika je potpisalo otvoreno pismo u kojem između ostalog piše i da je „AI napad na ljudsku kreativnost“.

PCPress.rs Image

Otvoreno pismo su potpisala neka od najvećih imena na muzičkoj sceni, među njima i Billie Eilish, J Balvin, Imagine Dragons, Stevie Wonder, Nicki Minaj, Pearl Jam, Katy Perry, The Jonas Brothers, Jon Bon Jovi, Julia Michaels, Ryan Tedder, te oni koji upravljaju zaostavštinama Boba Marleya i Franka Sinatre.

U pismu stoji da im je jasno da odgovorno razvijanje AI alata može da donese napredak, ali da mnogi veštačku inteligenciju koriste za podrivanje kreativnosti i nepoštovanje muzičara i umetnika uopšte. Na meti su se našle kompanije koje postojeću muziku koriste za treniranje AI modela, a bez pristanka i odobrenja autora.

Evo kako problem može da zvuči:

Okršaj muzičara i AI kompanija traje već neko vreme, a neki kažu da je sve počelo kad je umetnik koji sebe naziva Ghostwriter iskoristio AI za imitiranje glasova popularnih pevača. Rezultat je bio toliko uverljiv da su mnogi poverovali da se radi o pravoj stvari, a pesme su preslušane milion puta na platformama YouTube i TikTok. Jasno je šta umetnicima smeta.

Pročitajte i:  PC Press video: 50 miliona evra za ciklus treniranja ChatGPT3 | Prof. dr Stevan Milinković

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *