Neko je napravio GPU od nule, koji može da pokrene Quake

Koliki ste zaljubljenik u otvoreni kod? Koliko god veliki i dobri proizvodi mogli biti, ništa ne može nadmašiti aplikaciju ili alat koji vam omogućava da tačno vidite šta radi.

PCPress.rs Image

Izvanredno dostignuće

Ako ste oduvek želeli da vidite šta se dešava unutar vaše grafičke kartice, imate sreće; neko je napravio svoj sopstveni domaći grafički procesor otvorenog koda, i iako neće uskoro postati standard u gejming računarima, to je i dalje izvanredno dostignuće.

FuryGPU: otvorena grafička kartica koja može pokrenuti Quake

Dylan Barrie na YouTube-u marljivo radi na izradi svoje sopstvene kućne grafičke kartice. Nazvana “FuryGPU,” izgleda baš kao grafička kartica iz nekadašnjih gejming dana, iako ima neke moderne delove kako bi se osiguralo da radi sa modernim monitorima i računarima. Na FuryGPU veb sajtu piše da kartica podržava “hardverske karakteristike ekvivalentne visoko-kvalitetnoj grafičkoj kartici iz sredine devedesetih,” što je dokazano u videu u kojem Dylan igra Quake.

Ako želite da saznate više, možete posetiti FuryGPU blog i pročitati postove tamo. On sadrži neke zanimljive detalje o tome kako je Dylan dizajnirao svoju grafičku karticu i izazove s kojima se susreo. Želite li da saznate koji je najteži deo pravljenja svoje grafičke kartice? Kako se ispostavilo, hardver nije bio onaj koji je Dylana najviše mučio:

„Od svih delova ovog projekta, pisanje Windows drajvera za njega je bilo najbolnije. Na kraju sam uspeo da sve sredim. Napisao sam prilagođeni grafički API kako bih komunicirao sa GPU-om, napisao Windows kernel drajvere za ekran i zvuk, i sada imam potpuno funkcionalan komad grafičke opreme koji može renderovati Quake sa stabilnih 60 frejmova u sekundi“.

Iako je tehnička demonstracija kul, Dylan navodi u opisu videa da se još uvek mogu napraviti poboljšanja. I iako nema načina da kupite jedan za sebe ili preuzmete uputstva da to sami uradite, zaista se nadamo da će Dylan podeliti svoje znanje sa ostatkom sveta.

Izvor: https://www.xda-developers.com/someone-built-gpu-scratch-run-quake-pretty-well/

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *