Još jedno Android upozorenje: Maliciozne aplikacije sakrivene na pogođenim uređajima

Već neko vreme se priča o malicioznim aplikacijama iz Google Play Store-a, a najviše zabrinjava to što neke od njih uspevaju da svoje namere sakriju od vlasnika uređaja na kojima se nađu.

PCPress.rs Image

Da se evolucija nastavlja ukazuje i to što je tokom poslednjih istraživanja pronađeno čak 15 malicioznih aplikacija koje su otišle još korak dalje, te pronašle način da sakriju svoje ikonice na ranjivim uređajima. Tako je skoro nemoguće da se aplikacije pronađu i uklone bez velikog napora, pa korisnici prvo moraju da ih lociraju, što uopšte nije jednostavno, pa ih zaustave, i tek potom potpuno izbrišu.

Bezbednosna agencija Sophos otkrila je 15 aplikacija koje su preuzete na više od 1,3 miliona uređaja, a pretpostavlja se da se radi tek o vrhu ledenog brega, i da je tačan broj ovakvih aplikacija daleko veći. Brojni su trikovi kojima ove aplikacije pribegavaju kako bi se zadržale na pogođenim uređajima, pa korisnik tako, na primer, bez znanja preuzima po dve aplikacije odjednom, te ona koja izgleda regularno ostaje vidljiva, dok ona maliciozna ostaje sakrivena. U najvećem broju slučajeva se aplikacije koje ostanu sakrivene tokom instalacije na uređajima zadržavaju dugo.

Pročitajte i:  OpenAI planira da objavi svoj pretraživač

PCPress.rs Image

Google je primio upozorenja o poslednjim malicioznim aplikacijama, te su odmah uklonjene, što ne znači da su nestale i sa uređaja na koje su prethodno otpremljene. Tako je veliki broj korisnika i dalje ugrožen, a očekuje se da tako bude i ubuduće, a kako se sistemi obmane budu dalje razvijali.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,