BIZIT plus

Još samo godinu dana besplatne podrške za Windows 7

Za godinu dana (14. januara 2020. godine) Microsoft će definitivno ukinuti besplatnu podršku za Windows 7 operativni sistem. To znači da od tog trenutka više neće biti update-ova, popravljanja uočenih velikih bagova, pa čak ni sigurnosnih zakrpa, sem u slučaju da klijenti plate za to.

PCPress.rs Image

Inače Windows 7 je predstavljen u julu 2009. godine, ali mnoge kompanije nisu odmah prešle na njega. Neke su to uradile tek nekoliko meseci nakon što je predstavljen Windows 10 (u julu 2015. godine). Microsoft je zvanično objavio da trenutno više od polovine Windows uređaja u enterprise okruženju radi na Windows 10 OS-u, dok ostatak radi na Windows-u 7 i na starijim verzijama.

Korisnici Windows-a 7 će imati dva načina da dobiju sigurnosne nadgradnje posle 14. januara 2020. godine. Oba načina su namenjena poslovnim korisnicima, dok kućni korisnici neće imati načina za update nakon pomenutog datuma.

Windows 7 Extended Security Updates (ESUs) će se prodavati po principu da će se cena povećavati iz godine u godinu, sve do 2023. godine. To je još jedan način na koji će Microsoft pokušati da „privoli“ korisnike da pređu na Windows 10. Inače, ESU će biti dostupan za Windows 7 Professional i Windows 7 Enterprise, korisnicima koji imaju volume-licensing ugovore.

Pročitajte i:  Microsoft je nadogradio besplatnu verziju Copilot-a na GPT-4 Turbo

Korisnici koji su kupe Microsoft Windows Virtual Desktop service dobiće besplatan update do 2023. godine. Ovaj servis je dizajniran da omogući virtuelizaciju Windows 7, Windows 10 i Office 365 ProPlus aplikacija kako bi se omogućilo njihovo udaljeno pokretanje na Azure virtuelnim mašinama. Očekuje se da će WVD biti dostupan na tržištu do kraja prvog kvartala ove godine, a njegova cena još uvek nije poznata.

Da podsetimo, glavna podrška za Windows 7 SP1 završena je 13. januara 2015. godine i od tog datuma teče produžena podrška koja se odnosi samo na security ispravke i važne ispravke bagova.

Izvor: ZDNet

 

Facebook komentari: