JUPITER i LG: Tehnologija pomera granice

Američka kompanija JUPITER je pionir u vizuelizaciji podataka na velikom ekranu u kontrolnim centrima već više od 40 godina, s posebnim statusom na tržištu kao lider u inovacijama u vizuelnoj kolaboraciji. Svi JUPITER-ovi proizvodi dizajnirani su za bezuslovnu funkcionalnost u radu u 24/7 okruženjima, kontrolnim sobama i komandnim centrima, namenjenim za vanredne situacije.

PCPress.rs Image

JUPITER rekorder

Uvek kada su u redakciji televizori tema, kruži šala kako ne postoji preveliki ekran. Kompanija Jupiter je prošle godine predstavila najveći komercijalno dostupan 21 : 9 monitor s dijagonalom od čak 105 inča! Jupiter je kompanija koja je postala poznata upravo po inovacijama kada su u pitanju monitori velikih dijagonala, pa nije iznenađenje što trenutno najveći monitori na tržištu dolaze baš od njih. Jupiter je izabrao IPS panel sa Direct LED pozadinskim osvetljenjem. To je standardna konfiguracija kada se zahteva visokokvalitetan prikaz boja i veliki ugao gledanja bez deformacija slike. Pana 105 koristi sistem lokalnog zatamnjivanja kako bi se povećao kontrast u određenim situacijama. Nominalni kontrast je deklarisan na 1800 : 1 za obe aktuelne Pana 105 verzije.

Pročitajte i:  Meta u saradnji sa kompanijom LG

Jupiter trenutno nudi Pana 105 u Interactive i Display verzijama. Interactive model poseduje 20 touch zona preko kojih se može kontrolisati sadržaj na ekranu, dok Pana 105 Display nema touch mogućnosti. Zbog ove funkcije i dodatnog touch sloja preko ekrana, maksimalno osvetljene kod Interactive modela je 450 nita. Pana 105 Display ima maksimalno osvetljenje od 600 nita, što ovu verziju čini pogodnijom za primene u „spoljnim” uslovima s više ambijentalnog svetla. Shodno tome, Interactive nema HDR podršku, dok Display verzija podržava HDR400.

PCPress.rs Image

Maksimalna rezolucija je 5K, dakle 5120 x 2160 piksela. S obzirom na to da je u pitanju 21 : 9 ekran, veća rezolucija od 4K je očekivana ali i korisna. 5K rezolucija pruža 33 procenta više piksela na ekranu, dajući korisnicima više prostora za rad. Slično važi i za široki 21 : 9 format ekrana koji jednostavno pruža „širi” prikaz. Jedan od parametara koji može uticati na izbor Pana 105 verzije jeste predviđena orijentacija monitora. Interactive model je predviđen za upotrebu samo u landscape položaju, dok se Pana 105 Display može koristiti u bilo kojoj orijentaciji.

Pročitajte i:  LG Digital Signage: Maksimum produktivnosti, ali i elegancije

Vrhunski LG monitori za formiranje video zidova

LG svojim modelom 55VH7J-H cilja na isto tržište, ali je pristup nešto drugačiji. Dijagonala je standardnih 55 inča, pa u ovom slučaju veličina nije primarna, bar ne u startu. Zanimljivo, pažnju najviše treba da privuče ono čega ima najmanje, a to je okvir monitora. Ram s prednje strane kod 55VH7J-H je izuzetno tanak (manje od 0,9 mm), što omogućava da se ekran lako „utopi” u svaki enterijer. Debljina monitora je 86,5 milimetra, pa su u ovom pogledu dimenzije veoma male. Izuzetno tanak okvir omogućava pravljenje ogromnih „video-zidova” upotrebom više ovakvih ekrana. Spojevi između monitora gotovo da se neće primećivati, jer će ukupan razmak između ekrana biti manji od 1,9 mm. 55VH7J-H čak poseduje i poseban algoritam za korekciju slike za ove situacije, pa je tada prikaz dodatno optimizovan i prostor između ivica se još manje primećuje u konfiguraciji s više monitora. Ova fleksibilnost daje LG 55VH7J-H ogroman dijapazon primena.

PCPress.rs Image

Rezolucija ekrana je standardnih 4K, a maksimalno osvetljenje je 700 nita. Čak i pod jakim ambijentalnim svetlom 55VH7J-H, zahvaljujući naprednoj haze tehnologiji, prikazuje sadržaj živopisnih boja bez refleksije, uz maksimalan ugao vidljivosti. Od konektora za povezivanje, na raspolaganju su dva HDMI ulaza, DisplayPort, DVI-D, kao i USB, LAN i audio-konekcije.

Pročitajte i:  Kompanija LG strateški investira u robotiku

Zahvaljujući ugrađenim SoC i Web OS smart signage platformama, multifunkcionalni 55VH7J-H ne zahteva dodatni medija plejer. Putem Web aplikacija, moguće je puštati četiri različita videa istovremeno, kao i koristiti efekte za animaciju slike, poput skaliranja ili rotacije. U zavisnosti od potreba ambijenta i sadržaja koji se prikazuje, temperatura boja ekrana lako se podešava putem daljinskog upravljača. Kao i većina monitora namenjenih za ovu primenu, LG 55VH7J-H je sertifikovan za neprekidni 24/7 rad, što daje mogućnost upotrebe u svim mogućim situacijama.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: dvs.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,