Jupiterov mesec Evropa verovatno sija iako je daleko od Sunca

Nove studije ukazuju na to da Jupiterov mesec Evropa verovatno sija u kosmičkoj tami, uprkos tome što je daleko od Sunca.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da intenzivna radijacija sa Jupitera osvetljava ledenu površinu satelita Evropa, koja pokriva veliki slani okean u kojem bi, kako tvrde neki naučnici, moglo da bude uslova za razvoj života. Da radijacija ne utiče na ovaj mesec, on bi izgledao isto kao što naš Mesec izgleda kada se posmatra sa Zemlje, ali to nije slučaj.

Tim eksperata zadužen je za proučavanje organskih molekula u ledenoj kori meseca Evropa, te toga kako na njih utiču čestice koje se na površini kreću velikom brzinom usled delovanja snažnog Jupiterovog magnetnog polja ( i koje, kako se pretpostavlja, dovode do toga da površina ovog nebeskog tela svetli, zahvaljujući tome što velikom brzinom prodiru u površinske materijale).

PCPress.rs Image

Naučnici bi uskoro mogli da provere ove tvrdnje u praksi (pretpostavke o tome da Evropa sija došle su nakon toga što su isti uslovi simulirani u laboratorijskim uslovima), a zahvaljujući Europa Clipper kapsuli agencije NASA, koja bi ka Jupiteru i Evropi trebalo da poleti do 2025. godine.

Pročitajte i:  Neuspeh letelice koja je htela da osvoji Mesec

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,