Juta zahteva roditeljsko odobrenje kako bi tinejdžeri imali pristup društvenim mrežama

Guverner Jute potpisao je kontroverzni zakon kojim će se od maloletnika zahtevati da dobiju saglasnost staratelja pre nego što se pridruže platformama društvenih mreža, što je do sada najagresivniji korak državnih ili saveznih zakonodavaca da zaštite decu na mreži.

Guverner Jute potpisao akt kojim se tinejdžeri obavezuju da dobiju roditeljsko odobrenje kako bi imali društvene mreže

Zakon stupa na snagu u martu 2024. godine

Kao deo zakona, koji se zove Zakon o regulaciji društvenih medija u Juti, platforme društvenih medija će morati da sprovedu proveru starosti za sve stanovnike Jute, zabrane sve oglase za maloletnike i uvedu policijski čas, čime će njihovi sajtovi biti zabranjeni u određenom periodu za sve mlađe od 18 godina. Predlog zakona će takođe zahtevati društvene platforme koje će roditeljima omogućiti pristup nalozima svojih tinejdžera.

Zakon će stupiti na snagu 1. marta 2024. godine. On dolazi nakon što su američki zakonodavci godinama tražili nove mere za zaštitu tinejdžera na mreži, usred zabrinutosti oko društvenih platformi koje vode mlađe korisnike u štetne sadržaje, omogućavajući nove oblike maltretiranja i uznemiravanja i doprinoseći onome što je opisano kao kriza mentalnog zdravlja tinejdžera u državi. Međutim, do danas nije usvojen nijedan savezni zakon.

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Juta je prva na širem spisku država koje uvode slične predloge. U Konektikatu i Ohaju, na primer, zakonodavci rade na usvajanju zakona koji bi od društvenih mreža zahtevao da dobiju dozvolu roditelja pre nego što korisnici mlađi od 16 godina mogu da se pridruže. Stručnjaci iz industrije i velike tehnološke kompanije dugo su pozivali američku vladu da uvede propise koji bi mogli pomoći da mladi korisnici društvenih medija budu bezbedni.

Meta je navela da ima iste ciljeve kao roditelji i kreatori politike, ali kompanija takođe želi da mladi ljudi imaju bezbedna, pozitivna iskustva na mreži i da svoje platforme drže dostupnim. Predstavnici TikTok-a i Snap-a nisu se oglasili još uvek. S obzirom na to da je zakon bez presedana, nejasno je kako će se kompanije društvenih mreža prilagoditi. Na primer, zakon poziva platforme da isključe algoritme za „predloženi sadržaj“. Ova konkretna smernica može pomoći da spreči tinejdžere da pristupe štetnom sadržaju.

Neke od smernica zakona može biti teško sprovesti. Maloletnici bi mogli da „ukradu“ identitete, na primer od članova porodice koji ne koriste društvene mreže da bi napravili naloge kojima mogu da pristupe i da ih koriste bez nadzora. VPN-ovi bi takođe mogli da zakomplikuju usklađivanje IP adresa sa državama korisnika.

Pročitajte i:  Kad notifikacije podsećaju na ono što želimo da zaboravimo

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,