BIZIT plus

Lucid Motors otpušta 1.300 radnika

Taj broj predstavlja 18 procenata od ukupnog broja zaposlenih.

PCPress.rs Image

Cilj je smanjenje troškova

Oko 1.300 ljudi koji rade za Lucid Motors verovatno će izgubiti posao. Proizvođač luksuznih električnih vozila obavestio je Komisiju za hartije od vrednosti u SAD-u, da otpušta otprilike 18 odsto svoje radne snage. Kompanija je navela da ukida određene pozicije kako bi smanjila operativne troškove “kao odgovor na rastuće poslovne potrebe i poboljšanja produktivnosti”. Kompanija da namerava da završi svoj plan restrukturiranja do kraja drugog kvartala ove godine.

Izvršni direktor kompanije, Peter Rawlinson naveo je u dopisu da će otpuštanje uticati i na zaposlene i na izvođače radova. U SAD-u će skoro svako odeljenje biti pogođeno otkazima. Takođe, neki rukovodioci su se našli na tom spisaku zaposlenih koje kompanija otpušta. Proizvođač električnih vozila primenio je i druge mere za smanjenje troškova. Jedna od njih podrazumeva reviziju nekritične potrošnje, nakon objavljenih rezultata zarade u februaru 2022.godine. Međutim, izgleda da te mere nisu bile dovoljne da kompanija postigne svoje ciljeve.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Lucid nastavlja sa razvojem na globalnom nivou

Lucid je doživeo naglo povećanje prihoda u odnosu na prethodnu godinu i tek je započeo proizvodnju Air limuzine krajem 2021.godine. Ipak, kompanija nije ispunila predviđanja analitičara. Pored toga, njegov proizvodni cilj od 14.000 EV za 2023.godinu dvostruko je veći od prošlogodišnjih cifara. Međutim, mnogo je manji od 21.000 jedinica koje su stručnjaci očekivali. Prema izveštajima Reuters-a, Teslino sniženje cena i dostupnost pristupačnih električnih vozila tradicionalnih proizvođača automobila smanjili su potražnju za vozilima startup-a kao što je Lucid. Rivian, još jedan EV startup, je na sličan način pogođen i najavio je da će smanjiti svoju radnu snagu za šest odsto u februaru.

Lucid je u svom podnesku naveo da će otpuštanja koštati kompaniju od 24 do 30 miliona dolara. Ti troškovi će biti potrošeni na otpremnine, zdravstveno osiguranje koje plaća kompanija i kompenzaciju po osnovu akcija za pogođene radnike. Uprkos merama za smanjenje troškova, Lucid i dalje namerava da se širi na globalnom nivou i da nastavi sa razvojem više modela, uključujući Gravity električni SUV koji kompanija planira da objavi 2024.godine.

Pročitajte i:  Veštačka inteligenicja i otpuštanje radnika

Izvor: Engadget

Facebook komentari: