Južnokorejska menjačnica blokirala trgovinu kriptovalutama u Srbiji

Nakon povećanog nadzora regulatornih tela, menjačnice kriptovaluta sve više počinju da preduzimaju ekstremne mere zaštite svog poslovanja. Nakon Bitfinex-a i Poloniex-a, sada je i Bithumb odlučio da preduzme dodatne mere kako bi se uskladio sa AML (anti-money laundering) zakonima koji sprečavaju pranje novca.

PCPress.rs Image

Bithumb, koji je peta najveća menjačnica kriptovaluta, je odlučio da zabrani korišćenje svoje platforme u 11 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija. Ostalih deset su Iran, Etiopija, Irak, Šrilanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Vanuatu, Jemen i Sirija. Sve navedene zemlje su na NCCT listi nekooperativnih zemalja ili teritorija FATF (Financial Action Task Force) internacionalne organizacije koja se bori protiv pranja novca. NCCT predstavlja listu zemalja za koje FATF veruje da nemaju kvalitetne zakone koji bi sprečili pranje novca na globalnom nivou.

Južnokorejska menjačnica želi da osigura poštovanje AML zakona ove zemlje. Lokalne vlasti su u januaru ove godine sprovele raciju kancelarije za razmenu kriptovaluta, na osnovu optužbi za utaju poreza, ali nisu izrečene nikakve kazne. Prijavljeno je samo da su vlasti istraživale neregularnu razmenu kriptovaluta i vršile proveru svojih AML evidencija. Juznokorejske vlasti su istraživale i Upbit ranije ovog meseca, u to vreme najveću platformu za razmenu, na osnovu optužbi za prevaru – međutim, nijedna zvanična prijava nije bila podneta protiv nje. U aprilu su uhapšena četiri direktora iz dve različite platforme za razmenu kriptovaluta, uključujući i petu najveću menjačnicu kriptovaluta Coinnest u Južnoj Koreji, zbog optužbi za proneveru i prevaru.

Pročitajte i:  Južna Koreja će biti domaćin drugog samita o AI bezbednosti od 21. do 22. maja

PCPress.rs Image

Pored Južne Koreje, regulatorni organi u zemljama širom sveta zaoštravaju pravila kada je trgovina kriptovalutama u pitanju. Američko ministarstvo pravde navodno istražuje manipulacije na tržištu kriptovaluta, dok indijske vlasti planiraju i naplatu poreza na dobit od 18 procenata za trgovinu digitalnim valutama. Ipak, postalo je vidljivo da dolazi do zaokreta – od potpune zabrane kriptovaluta došli smo do situacije da ovaj segment sve više počinje da se reguliše zakonom, što svakako predstavlja dobru vest za entuzijaste na tržištu kriptovaluta.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,