BIZIT plus

Južnokorejski informativni kanal predstavlja AI spikera

Postoje razlozi zašto su spikeri i dalje relevantni u današnje vreme kada lako možete čitati vesti online. To je zato što spikeri imaju ličnosti i način na koji mogu da prezentuju vesti i analiziraju ih svojim komentarima, određenu vest može učiniti pronicljivijom i pružiti više konteksta nego samo čitanje.

PCPress.rs Image

Međutim, čini se da je moguće da bi jednog dana spikeri mogli da budu zamenjeni veštačkom inteligencijom. To se nekako već dogodilo u Kini a sada i u Južnoj Koreji, gde je kablovski kanal MBN postao prvi emiter u zemlji koji je uveo AI voditelja vesti pod nazivom AI Kim.

Ovaj AI spiker se zapravo zasniva se na čoveku spikeru koji takođe radi za MBN koja se zove Jim Ju-ha. Prema AI Kim kada se predstavio, „Stvoren sam deep learning tehnologijom na 10 sati video snimka Kim Ju-ha, učeći detalje njenog glasa, način na koji govori, izraze lica, način na koji se usne pokreću i način na koji ona pokreće svoje telo. U stanju sam da izveštavam o vestima tačno onako kako bi to usidrila Kim Ju-ha.“

Pročitajte i:  Južna Koreja ulaže 7 milijardi dolara u industriju čipova

Neverovatno je to što je tokom debija spikera, AI uspeo da govori istim tonom i načinom kao i njegov ljudski kolega, gde je takođe oponašao neke pokrete tela. Cilj ovih AI spikera je da omoguće medijskim kućama da emituju vesti 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, posebno u doba dana kada ljudski spikeri možda spavaju ili su bolesni.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: