Kad mašine rade zajedno: Performans 300 robota

Roboti koji su učestvovali u eksperimentu postavljeni su na belu površinu, na kojoj nisu izgledali ništa drugačije od svetlećih novogodišnjih ukrasa koji se kreću.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o velikoj grupi kilobot-ova, minimalističkih robota od kojih je svaki opremljen LED svetlom, vibrirajućim motorom , te sposobnošću da komunicira sa drugim kilobot-ovima koji se nalaze u blizini uz pomoć infracrvenih signala. Zahvaljujući tome što su sposobni da komuniciraju sa drugim učesnicima u eksperimentu, roboti se, i nakon što se poremeti zadata formacija, brzo vraćaju na svoje pozicije, te tako ponovo formiraju zadate oblike.

Cilj eksperimenta koji je sproveo naučni tim iz Španije je da se pokaže da roboti mogu da funkcionišu zajedno, te formiraju skupove koji podsećaju na one koje ćelije grade unutar neke organske materije. U okviru eksperimenta roboti su na osnovu koda mogli da „shvate“ da su slični ostalim učesnicima u eksperimentu, ali i da se od njih razlikuju po poziciji koju zauzimaju, što im je omogućilo da procene da li se nalaze na mestu koje im je zadato, te kako utiču na oblik planirane formacije.

Pročitajte i:  Humanoidni robot kao operski pevač

Rezultati eksperimenta ukazuju na to da bi velike grupe jeftinih robota koji funkcionišu zajedno mogle da imaju široku primenu, te da se, na primer, primenjuju u okviru vojne tehnologije, a kako bi omogućili funkcionisanje autonomnog oružja koje će imati sposobnost da se samostalno pozabavi kvarovima i oštećenjima do kojih bude dolazilo tokom nekog okršaja.

Izvor: C4ISRNET

Facebook komentari:

Tagovi: , ,