BIZIT plus

Kad mehaničke životinje igraju fudbal

Stručnjaci za robote su odlučili da od jedne četvoronožne mašine naprave golmana. U pitanju je Mini Cheetah robot iz MIT Biomimetic Robotics Lab.

PCPress.rs Image

Zaposleni u Institutu za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) obradovali su u martu 2019. godine sve zaljubljenike u robote još jednim Cheetah modelom. U pitanju je baš Mini Cheetah koji je došao sa specijalnim trikom u robotskom rukavu, budući da je savladao neke zanimljive gimnastičke veštine.

Maleni robot je poput iskusnih gimnastičara i zabavljača pre tri godine demonstrirao salto unazad, što nije bilo ništa novo, budući da je Atlas robot kompanije Boston Dynamics sličan trik izveo još 2017. Mini Cheetah je ipak postao prvi robot na četiri noge koji je uspeo da izvede ovu vratolomiju, što je bilo više nego impresivno, budući da mnoga dvonožna živa bića mogu da izvedu istu stvar, dok je četvoronožnih gimnastičara daleko manje, ili su manje poznati javnosti.

Mini Cheetah  je manja verzije Cheetah 3 robota iz 2018. godine, težak je oko devet kilograma, te može da se kreće brzinom do 2,45 metara u sekundi. Zahvaljujući svedenijim dimenzijama Mini Cheetah izgleda više prijateljski od svog krupnijeg prethodnika, pa ga upoređuju sa psima koji mogu da izvode trikove.

Pročitajte i:  Najbrži humanoidni robot na svetu

Eksperti iz Hybrid Robotics Lab na Berkeley univerzitetu su smislili još jedan zadatak za ovog robota, pa je Mini Cheetah kroz simulacije naučio kako da bude golman. Do sada je uspeo da se odbrani od čak 87,5% napada, pa mogu da mu pozavide i profesionalni golmani.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: