Opasne Android aplikacije ugrožavaju korisnike

Bezbednosni eksperti iz kompanije McAfee su nedavno upozorili na opasne Android aplikacije koje se kriju u Google Play prodavnici.

PCPress.rs Image

U pitanju je čak šesnaest malicioznih aplikacija, a u njima je specijalna vrsta malvera koji je poznat kao „clicker“, jer reklame prikazuje bez pristanka korisnika, a u nevidljivom ramu, tako da ovi nemaju izbora i moraju da kliknu na njih da bi ih zatvorili. Napadači od tih klikova zarađuju, a pogođeni uređaju trpe i imaju lošije performanse, zagrevaju se više nego obično, baterija kraće traje, a u nekim slučajevima naplaćuje se veća potrošnja interneta.

Sve prijavljene aplikacije su uklonjene iz Google prodavnice čim su ih stručnjaci detektovali i prijavili, a problem je u tome što su do tog trenutka već preuzete preko 20 miliona puta. Najgadnija je DxClean (obećava da će očistiti telefon tako da bolje radi), koju je preuzelo preko pet miliona žrtava, a i dalje ima visoku ocenu i pozitivne kritike.

PCPress.rs Image

Iako ne kradu osetljive podatke, ovakve aplikacije ugrožavaju korisnike, a adware može da dovede i do toga da žrtve plaćaju usluge koje ne žele. Svima se kao i obično preporučuje oprez, a povećana potrošnja interneta i baterije je često prvi znak da je telefon zakačio neku ovakvu aplikaciju.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,