BIZIT plus

Kad nam stiže 5G i šta očekujemo od njega

Kompanija koja se već dugo vremena bavi praćenjem trendova na tržištu telekomunikacija i shodno trendovima i rezultatima pravi vrlo precizne prognoze je Ericsson. Ovoga puta ne treba previše naglašavati koliko je 5G kao sledeća prekretnica bitan na polju telekomunikacija. Iako smo već nekoliko puta pričali na tu temu, i pominjali prednosti 5G tehnologije, novi izveštaj koji je objavila kompanija Ericsson obuhvata i praktičnu primenu, koja je nadasve zanimljiva.

5g

Po rečima predstavnika kompanije Ericsson komercijalna upotreba 5G tehnologije će početi 2020. godine i očekuje se da će proces implementacije teći brže nego što je to bio slučaj sa 4G. Nove aplikacije i slučajevi upotrebe predviđene za 5G mrežu uključuju sigurne, autonomne automobile, robote na daljinsko upravljanje, dronove sa povratnom spregom i fiksni bežični pristup za stambeni prostor, a koji po kapacitetima parira optičkom internetu.

Da bi se olakšala brza evolucija 5G pristupnih mreža i uspešno usvajanje servisa, kompanija Ericsson je najavila 5G dodatke, softverske inovacije koje uvode bitne koncepte 5G tehnologije u postojeće mrežae mobilne telefonije.

Pročitajte i:  AI podvodni dron koji pliva i istražuje okeane

Korišćenje postojeće mreže za 5G

LTE mreža će nastaviti da se širi i razvija, u skladu sa sve većim brojem korisnika i njihovim zahtevima za ekstremnom pokrivenošću aplikacija za podatke i video. LTE će 2019. godine biti dominantna tehnologija za mobilni pristup na globalnom nivou i dostići će ukupno 4,3 milijardi korisnika do kraja 2021.

Paralelno, razvoj 5G mreže će obuhvatiti evoluciju današnjih tehnologija za radio pristup i uključivanje novih, globalno standardizovanih tehnologija, često na višim frekvencijama. Ove visoke frekvencije imaju kraći opseg prenosa od sadašnjih mobilnih mreža i sklone su gubljenju signala zbog faktora kao što su rastinje i vreme. Međutim, ključni faktor uspeha u 5G mreži neće biti samo efikasno usklađivanje novog spektra opsega, već i kombinovanje LTE mreže sa novim tehnologijama radio pristupa.

Ovde Ericsson 5G dodaci dolaze do izražaja – to su softverski pokrenute inovacije koje podržava Ericsson Radio sistem, a fokusirane su na opcije koje operatori mogu da koriste u okviru postojećih mreža da omoguće njihovu evoluciju u 5G mrežu. 5G dodaci kompanije Ericsson dostupni su operatorima za testiranja od ove godine, a od 2017. biće dostupni za komercijalne mreže, pa očekujemo da će i operateri na vreme biti spremni sa svojim rešenjima za 5G.

Facebook komentari: