BIZIT plus

Rezultati projekta – Rodna ravnopravnost u oružanim snagama u zemljama Zapadnog Balkana

U Beogradu, u Hotelu Radisson Old Mill, 15.06.2016. godine predstavljen je Projekat Rodna ravnopravnost u oružanim snagama, koji sprovodi SEESAC inicijativa Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP SEESAC), koji su finasirale Ministarstvo spoljnih poslova Norveške, Oružane snage Švedske i UNDP.

seesacNa ovoj završnoj konferenciji pod nazivom „Jačanje regionalne saradnje u oblasti uvođenja rodne perspektive u reformu sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu”predstavljeni su rezultati ovog Projekta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedonij. Takođe, istaknuto je koliko je u radu na ovim pitanjima za svaku zemlju imala značaja i međusobna saradnja.

Konferenciju su otvorili:

  • Gđa Cihan Sultanoğlu (Džihan Sultanolu), pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnica administratorke Programa za razvoj Ujedinjenih nacija i direktorka Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu Nezavisnih Država
  • NJ.E. Zoran Đorđević, ministar, Ministarstvo odbrane Republike Srbije
  • NJ.E. Marina Pendeš, ministrica, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine
  • Gđa Marija Rashkovska, državna savetnica, bivša Jugoslovenska Republika Makedonija
  • Nj.E. Goran Svilanović, generalni sekretar, Regionalni savet za saradnju
  • Nj.E. Arne Sannes Bjørnstad, Ambasador, Ambasada Kraljevine Norveške, Beograd

Uvodni govor održala je Nj.E. Marriët Schuurman (Mariet Šurman), specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO-a za žene, mir i bezbednost.

Posebno je naglašen značaj širenja saradnje ovih zemalja i šire, Jugoistočne Evrope i na drugim poljima koja se tiču saradnje po pitanjiime bezbednosti.

Treba istaći i da su Generalštab Vojske Srbija i Vojska Srbije izdali brošuru i na engleskom jeziku koja predsatavlja udžbenik za pitanja Rodne ravnopravnosti u oružanim snagama, što je kao značajan doprinos potvrđeno i od strane predstavnika oružanih snaga zemalja donatora.

Aleksandar Vukalović

Facebook komentari:
Računari i Galaksija