BIZIT plus

Kad naučnici plaćaju račun: Orlovi i SMS poruke

Grupa ruskih naučnika nedavno se suočila sa neobičnim problemom, a kada su zbog uređaja za praćenje orlova morali da plate zakasneli telefonski račun.

PCPress.rs Image

Posmatrani orlovi su iz oblasti u Kazahstanu, u kojoj nema telefonske mreže, krenuli u godišnju migraciju, ali nepredviđenom rutom. Volonteri iz Wildlife Rehabilitation centra su objasnili da su uređaje za praćenje tokom celog letnjeg perioda slali više SMS poruka svakog dana, budući da se na taj način prati kretanje ptica, ali ni jedna poruka nije stizala na željenu lokaciju. Kada su ptice stigle do Irana, a uređaji konačno dobili mobilnu konekciju, sve poruke su poslate odjednom, a problem je u tome što poruke poslate iz Irana koštaju nešto više od onih poslatih iz Rusije. Poruke su akumulirane od maja do septembra, te su uređaji pokušavali da svakog dana pošalju po četiri poruke. Jedna poruka poslata iz Irana u Rusiju košta 0,69 evra, pa je ceo račun iznosio oko 500 evra.

PCPress.rs Image

Budući da istraživačke ustanove uglavnom ne raspolažu velikim sumama novca Wildlife Rehabilitation centar se obratio javnosti za pomoć, te su mnogi odgovorila na poziv i račun je ubrzo plaćen. Nakon toga se na poziva odazvalo i nekoliko mobilnih operatera, koji su orlovima ponudili besplatne mobilne usluge, tako da će grabljivice i dalje moći da komuniciraju i šalju poruke kad god im padne na pamet.

Pročitajte i:  Tehnologija i daleka prošlost: Kad fosil postane robot

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,