Kad neuralne mreže poprave video iz 1896. godine

Mašinsko učenje polako ulazi u sve sfere ljudskog života, pa je nedavno poslužilo i za restauraciju jednog prastarog snimka, a tako što je popunilo praznine kako bi stvorilo realistične slike u okviru jednog video zapisa iz daleke 1896. godine.

PCPress.rs Image

Na snimku se vidi ulazak voza u stanicu u gradiću La Ciotat, a radi se o jednom od najpoznatijih snimaka iz istorije kinematografije. Snimila su ga braća Lumière, a imao je neverovatan kvalitet za vreme u kojem je nastao. Pojedini eksperti upravo ovaj video nazivaju „rođenjem filma,“ a jedna urbana legenda tvrdi da su gledaoci snimak doživeli toliko realistično da su vrišteći napuštali prostoriju, bežeći od voza.

Standardi za „realistično“ su od tada prilično porasli, pa delo braće Lumière 125 godina kasnije izgleda loše, te se jasno vidi da se radi o prastarom snimku. Upravo je zbog toga filmski entuzijasta Denis Shiryaev odlučio da iskoristi moderne tehnologije, pa je uz pomoć neuralnih mreža stari film podigao do kvaliteta 21. veka.

Rezultat je bolji od očekivanog, a u procesu je korišćen softver Gigapixel AI, te je snimak dobio i nove detalje koji se potpuno uklapaju, i ne remete celinu.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: