Kad veštačka inteligencija reši problem star pedeset godina

Jedan stari i vrlo kompleksan naučni problem, koji je u vezi sa ponašanjem i strukturom proteina, dobio je rešenje, a nakon pedeset godina neuspešnih pokušaja. Do razrešenja je došao sistem veštačke inteligencije, što još jednom ukazuje koliko bi važno moglo da bude mesto koje će AI u bliskoj budućnosti zauzimati u svetu nauke.

PCPress.rs Image

U pitanju je DeepMind, britanska AI kompanija, koja već godinama demonstrira sisteme veštačke inteligencije koji su uspešni u igrama kao što su šah i Go, i to ne samo uspešni, već neuporedivo bolji od ljudskih igrača. Tu se ipak nije radilo samo o zabavi, budući da su sistemi trenirani za ozbiljnije zadatke, poput rešavanja naučnih zagonetki. Problemi u koje se umešao AI uključivali su i pronalaženje novih načina lečenja nekih bolesti, a tvrdi se da je AlphaFold AI engine u tome i uspeo.

Naučnici već pedeset godina pokušavaju da odgonetnu kako proteini dolaze do trodimenzionalnih struktura, a broj potencijalnih konfiguracija je bio toliko veliki da je rešenje izgledalo nemoguće. Problem je postao poznat kao „problem proteinskog savijanja“, a rešenje bi donelo revoluciju na polju medicine, budući da bi odgonetanje problema omogućilo otkrivanje novih lekova.

Pročitajte i:  Luma AI Dream Machine: Još jedna alatka koja tekst pretvara u video

DeepMind je konačno ponudio rešenje, a u eksperimentu je korišćena nova deep learning arhitektura za AlphaFold, uz pomoć koje se predviđa molekularna struktura koja se krije ispod „presavijenih delova proteina“. Rezultati još uvek nisu objavljeni, ali zainteresovani mogu da pročitaju delove koji su objavljeni pod naslovom “High Accuracy Protein Structure Prediction Using Deep Learning“.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari: