BIZIT plus

Kako CIA prikuplja SMS-ove s Android uređaja

Poznati vebsajt WikiLeaks je objavio dokumenta koja se tiču alata za hakovanje i programa za lociranje nepoznatih korisnika širom sveta koje koristi američka obaveštajna služba CIA za praćenje sajber špijunaže. Reč je o alatu Highrise, koji se nalazi u posedu ove službe još od 2013.

 

PCPress.rs Image

To je vrsta malware-a za uređaje sa Android operativnim sistemom (od verzije 4.0 do verzije 4.3) i služi za presretanje pristiglih i poslatih SMS poruka na određenom uređaju te njihovo preusmeravanje na server agencije. Malware HighRise je prerušen i izgleda kao aplikacija kojoj je dat naziv TideCheck. Međutim, da bi aplikacija radila, potreban je fizički pristup uređaju, kako bi aplikaciju instalirao i aktivirao. Aktivacija se obavlja kucanjem šifre „inshallah“, što je Arapska reč koja znači „ako Alah želi“. Jednom kada se nađe na željenom uređaju, aplikacija se prikazuje kao aktivni proces u pozadini i aktivira se pri svakom ponovnom paljenju uređaja automatski.

Takođe, postoji mogućnost da je CIA u međuvremenu unapredila svoj malware da bude delotvoran i na novijim verzijama operativnog sistema Android.

Pročitajte i:  Brave internet pregledač dobija AI asistenta za Android

Izvor: HackRead

Facebook komentari: