Kako izbeći NFT prevare?

NFT je sveprisutan, ali su isto tako prisutne i prevare. Kako da ne izgubite svoj NFT predmet?

PCPress.rs Image

NFT je ionako prevara sam po sebi

Nezamenljivi tokeni ili NFT su ostvarili milione dolara u prodaji tokom poslednjih nekoliko meseci. Bez obzira da li se nama sviđa ili ne koncept NFT, Twitter post Džeka Dorsija je poskupeo za 2,3 miliona dolara. NFT je neizbežno tu, ali nije izuzet od prevara. Svi korisnici NFT kolekcionarstva mogu lako postati prevareni a mogu da postanu i žrtve krađe.

Kako bi se izbegle prevare stručnjaci savetuju korisnicima da zauzimaju sledeći stav: „Najbolja praksa je pretpostaviti da su svi prevaranti dok se ne dokaže suprotno.“

Od početka godine prodaja NFT je skočila za 4 milijarde dolara. A istovremeno je povećan broj pretrage „NFT prevara“. Od početka godine do danas u Google pretraživaču je srušen rekord ukucavanja ove ključne reči. Očigledno je da se ljudi u sve većoj meri interesuju za ovu temu.

Kripto prevare su sofisticirane i važno je imati neko predznanje o tome kako ih izbeći. Važno je da se zna kako da se identifikuju kako bi se izbegle. NFT prevare nastaju kada hakeri pristupe tabli administratora i postave lažne linkove za kovanje na kanalu. Poruka u tom slučaju obično izgleda kao da je došla od organizatora projekta i nudi dogovor koji izgleda više nego dobar. Jedan od takvih primera  je: „Zbog potražnje, puštamo još 1000 NFT.“ Veoma važna stvar je da se zna da ozbiljni projekti nikada neće poslati pojedinačnu poruku u DM svojim korisnicima.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

Druga prevara koja je česta jeste da korisnici traže od korisnika da imaju vaš privatni ključ. Veoma je važno znati da nikome nikada ne smete dati vaš privatni ključ.

Sledeća značajna preporuka da imate hardverski novčanik. Ako se odlučite da imate softverski novčanik značajno je da imate pouzdane saradnike. U tom pravcu se često preporučuju Ladger i Trezor. Pre nego što se odlučite za softver koji će biti vaš novčanik, važno je da se dobro raspitate o pouzdanosti softvera.

Jasno je da kada se odlučite da radite sa NFT da je važno da budete spremni na sve. Jedna od osnovnih teza je da morate biti spremni da ćete sve izgubiti. U online svetu ne možemo da nađemo udžbenik i recepte koji će nas zauvek i u svakoj situaciji štiti od prevara. Zato je jako važno da se stalno informišete. Iako sve to zvuči kompleksno i dosadno, zapravo potpuno je isto kao u realnom svetu. Ne verujemo svakom trgovcu, oprezni smo i spremni na rizik.

Pročitajte i:  Da zaboravimo (na) lozinke

Izvor: Rollingstone.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,