Kako je AI tokom 2023. godine promenio internet

Iako se ne čini tako ChatGPT puni tek godinu dana. Pojavio se u novembru 2022. godine, a u međuvremenu se puno toga promenilo.

PCPress.rs Image

Uspon AI sistema mnogi nazivaju novom industrijskom revolucijom, a pokrenuo je razna filozofska i etička pitanja. Zato je ovo bila velika godina za chatbot-ove i druge AI stvari – iako se sve dešavalo brzo, čini se kao da još nismo svesni šta se sve promenilo.

Tokom 2023. godine naučili smo da AI može da „halucinira“, ali ne na zabavan način. Te halucinacije lingvistički imaju smisla, a sadrže i neke elemente stvarnosti. Zbog toga nije uvek lako da se zbilja odvoji od potpunih gluposti. Internet su preplavile blesave stvari koje su „govorili“ razni chatbot-ovi, pa je recimo Google Bard prikazivao netačne stvari kao tačne, dok je ChatGPT uspeo da uništi karijeru jednog advokata.

Deepfake je tokom godine ušao u mejnstrim, jer novi lažni sadržaji koje pravi AI izgledaju još stvarnije. Sve dostupniji alati omogućavaju lakše širenje laži, a slike prave na osnovu teksta koji korisnik unese. To utiče na sve sfere života, pa se tako na primer dele lažne pesme koje zvuče kao da su ih otpevali poznati bendovi, a poznate ličnosti se stavljaju u situacije u kojima se nikada nisu našle.

Pročitajte i:  Microsoft ulaže 4 milijarde evra u Francusku

Mediji su počeli da objavljuju članke koje je pisao AI, što je razbesnelo i čitaoce i novinare. AI alati utiču i na druge poslove, iako su još u ranim fazama, pa ono što pišu ponekad zvuči kao sastav nekog srednjoškolca.. ili robota. Radnicima se ipak obećava da će im AI alati pomoći u organizaciji i uštedi vremena, ali to izgleda ne važi za advokate.

OpenAI, Google, Microsoft, svi se utrkuju čiji će AI generativni system biti bolji. Mnogo toga se već promenilo, pa je ChatGPT ušao i u srpsku književnost. Sistemi postaju sve bolji, a napredak izgleda ne ugrožavaju ni tužbe ogorčenih autora iz čijih su knjiga chatbot-ovi učili.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,