BIZIT plus

Kako je Perseverance napravio kiseonik na Marsu

Jedan instrument koji je na Mars stigao s roverom agencije NASA, uspeo je da iz ugljen-dioksida koji je uzeo iz atmosfere ove planete napravi kiseonik. U pitanju je MOXIEMars Oxygen ISRU Experiment.

PCPress.rs Image

Stariji Curiosity dizajn inspirisao je novi, još moćniji rover po imenu Perseverance, koji je put Marsa krenuo u julu 2020, da bi se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“. Rover veličine prosečnog automobila se ipak spustio na susednu planetu, u oblast Jezero kratera, gde mnogi objekti nose imena po toponimima sa naših prostora. Osnovni cilj je potraga za tragovima života. Uz pomoć bušilice, koja je smeštena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.

Perseverance je sa sobom poneo mnoge instrumente, a Jedan od zanimljivijih je MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment), koji je dizajniran da generiše kiseonik iz marsovskog vazduha, koji sadrži 95% ugljen-dioksida. Slična oprema daleko većih razmera bi u budućnosti trebalo da pomogne u teraformiranju Crvene planete, a ovaj momenat bi mogao da označi početak ozbiljnih testiranja.

Pročitajte i:  Odisejev lunarni lender uskoro bez energije 

PCPress.rs Image

MOXIE je uspešno ispunio prvi deo zadatka, pa je to druga tehnologija koja je postigla uspeh na Crvenoj planeti, nakon što je Ingenuity helikopter izveo prvi let. Instrument je veličine tostera, a uspeo je da proizvede pet grama kiseonika, što je količina koja može da omogući disanje u trajanju od desetak minuta. NASA već razmišlja o sličnim instrumentima koji će biti većeg kapaciteta, koji bi u budućnosti mogli da omoguće proizvodnju značajnijih količina kiseonika, pa učesnici misija boce s ovim gasom neće morati da nose sa Zemlje.

Kiseonik može da posluži i za proizvodnju goriva za rakete, pa tako MOXIE predstavlja važan korak ka većoj samostalnosti misija. Procenjuje se da trenutni model može da proizvodi oko deset grama kiseonika na sat, te tako od elemenata s udaljene planete napravi gas koji čoveka održava u životu.

Izvor: BBC

Facebook komentari: