Kako napraviti snimak ekrana na Windows 11 računaru

Možda ste upoznati sa načinom na koji možete da napravite snimak ekrana na Android telefonu ili iPhone-u, ali to može da vas zbuni kada je u pitanju pravljenje snimka ekrana na računaru sa operativnim sistemom Windows 11.

PCPress.rs Image

Windows 11 ima nekoliko opcija kada je u pitanju snimanje ekrana

Većina računara ima dugme Print Screen na tastaturi koje kopira ekran u clipboard i možete ga nalepiti bilo gde pomoću opcije Ctrl+V. Ali ovo može biti zamorno, posebno ako želite da promenite snimak ekrana. Srećom, postoji način da napravite snimak ekrana i na druge načine način. Windows 11 ima određenu alatku koja vam omogućava da snimite ceo ekran ili delimičan snimak ekrana i uredite ga, pišete i crtate na njemu. Evo kako:

Korišćenje snipping tool-a

Windows 11 ima snipping tool koji vam pomaže da napravite snimke ekrana.

  • Idite na meni Start i ukucajte „snipping tool“ u polje za pretragu.
  • Sada pritisnite Enter ili kliknite na aplikaciju da biste je otvorili.
  • Kliknite na New da biste je pokrenuli.
Pročitajte i:  Kako popraviti treperenje ekrana na Windows 11

Iako možete da izaberete bilo koju oblast ekrana koja će se koristiti kao snimak, dobijate i opcije pravougaonog isečka, isečka slobodnog oblika, odsecanja prozora, isečka preko celog ekrana. Snimci ekrana koje snimite biće sačuvani u Pictures folderu ili će sistem otvoriti birač foldera da bi vam omogućio da odaberete lokaciju.

Korišćenje Xbox Game Bar-a

Postoji Xbox Game Bar koji dolazi u paketu sa vašim Windows 11 OS. U suštini ima za cilj da pomogne igračima u pravljenju snimaka ekrana ili video zapisa njihovog igranja, ali možete ga koristiti za snimanje ekrana svega što želite u Windows 11.

  • Da biste koristili Xbox Game Bar, istovremeno pritisnite taster Windows zajedno sa G.
  • Sada, u gornjem levom uglu, idite do oblasti Capture i izaberite Take screenshot opciju.
  • Snimak ekrana će automatski biti sačuvan u folderu Videos/Captures.

Korišćenje prečica na tastaturi

Možete da koristite taster PrtSc da biste snimili ceo ekran. Pritiskom na taster ceo ekran se kopira u clipboard. Ali to se nigde ne čuva. Da biste ove podatke pretvorili u snimak ekrana, potrebno je da otvorite aplikaciju za uređivanje fotografija i nalepite snimak ekrana pomoću opcije Ctrl+V. Možete ga urediti prema vašim potrebama i sačuvati kao fajl na računaru.

Pročitajte i:  Microsoft radi na sopstvenom DLSS-u  

Korišćenje aplikacija trećih strana

Pored ugrađenih aplikacija, takođe možete da preuzmete i instalirate aplikacije nezavisnih proizvođača da biste napravili snimak ekrana na računaru sa operativnim sistemom Windows 11.

Izvor: Bgr

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: