BIZIT plus

Meta plaća 725 miliona dolara za rešavanje tužbe oko skandala Cambridge Analytica

Cambridge Analytica je ima pristup ličnim podacima miliona korisnika Facebook-a.

PCPress.rs Image

Incident je otkriven 2018.godine

Skandal oko privatnosti Cambridge Analytica nastavlja se više od četiri godine nakon što je prvi put otkriven. Kompanija Meta pristala je da plati 725 miliona dolara za rešavanje dugotrajne grupne tužbe. Facebook je navodno dozvolio da Cambridge Analitica i treće strane imaju pristup privatnim informacijama korisnika.

Meta će nagodbom pokušati da reši tvrdnje da je Facebook prekršio savezne i državne zakone dozvoljavajući prodavcima i partnerima kompanije da prikupljaju lične podatke korisnika bez njhovog pristanka. Navodno, ovo je najveća grupna tužba u SAD u vezi sa privatnošću podataka i najveća koju je Meta ikada platila za rešavanje grupne tužbe.

„Ovo istorijsko razrešenje će pružiti značajno olakšanje u ovom složenom kao i u novim slučajevim privatnosti“, navode advokati tužilaca u saopštenju.

Međutim, sve još uvek treba da odobri savezni sudija. „Tokom poslednje tri godine smo rekonstruisali naš pristup privatnosti i primenili sveobuhvatan program zaštite privatnosti“, navela je Meta u saopštenju. Kompanija navodi da je nagodba „najbolji rešenje za interes zajednice i akcionara“.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Cambridge Analitica, koja sada ne postoji, radila je za predsedničke kampanje Ted-a Cruz-a i Donald-a Trump-a 2016.godine. Kompanija je pristupila ličnim podacima oko 87 miliona ljudi putem aplikacije (thisiourdigitallife) i zatim koristila prikupljene informacije da cilja pojedince prilagođenim porukama. Skandal su razotkrili New York Times i The Guardian 2018. godine, u velikoj meri zahvaljujući uzbunjivaču Christopher Wylie-u.

Takođe, 2019.godine Facebook je pristao da plati kaznu od 5 milijardi dolara nakon istrage Federalne trgovinske komisije. Zatim i 100 miliona dolara za namirenje potraživanja američke Komisije za hartije od vrednosti. Takođe, Facebook je platio i 500.000 funti kazne Velikoj Britaniji, što predstavlja svakako manju cifru u poređenju sa onim što bi kompanija platila da je GDPR bio na snazi kada se skandal dogodio.

Međutim, za Facebook još nije sve gotovo. Kompanija se i dalje bori protiv tužbe glavnog tužioca Vašingtona, kao i brojnih državnih tužilaca.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: