Top50 Glas publike

Kako pokrenuti blog?

Kažu da je blogovanje ili „web logovanje“ – kako se nazivalo devedestih – nešto najbolje što se desilo na internetu. Donelo nam je slobodu govora, mogućnost direktne komunikacije i kritike, deljenje informacija, radova i mišljenja, mogućnost (samo)promocije, pa i mogućnost sasvim solidne zarade. Blogeri tvrde da su im blogovi pomogli da bolje pišu, da bolje misle, da upoznaju nove ljude i otkriju nove stvari, da dobiju više samopouzdanja i mogućnost da inspirišu ljude. Uvreženo je mišljenje da demokratizacija kulture i informacija kakvu danas poznajemo ne bi bila moguća bez blogova, stoga – vreme je da i ti pokreneš svoj blog.

blog typewriter

Pre svega, odaberi pravu platformu za svoj blog. Postoji lista najboljih besplatnih bloging sajtova, koju možeš dobro da proučiš pre nego što odlučiš. Međutim, ubedljivo najbolju reputaciju ima WordPress. Lako se prilagođava, personalizuje i potpuno je user-friendly. No, ako zaista želiš da uložiš u svoj sajt, možeš za svega nekoliko dolara da upgrade-uješ svoju WP temu. Ali, bez brige, ne moraš baš ništa da plaćaš da bi imao dobar WP sajt. Osim toga, Tumblr je takođe dobra platforma, posebno ukoliko želiš da postaneš deo blogerske zajednice. Međutim, Tumblr je sličan Twitteru – namenjen je kratkim postovima u vidu linka ili slike. Ukoliko ti baš to odgovara, sjajna opcija za tebe.

Kada smo odabrali idealnu platformu za tvoj blog, prelazimo na glavno „jelo“: O čemu želiš da bloguješ i koji je tvoj stil blogovanja? Teme za blogovanje su neograničene, pa neki ljudi bloguju o profesionalnim interesovanjima, drugi o hobijima, treći prosto vode online dnevnik. Postoje blogovi sa mnoštvom različitih kategorija, ali i blogovi koji su fokusirani na jednu oblast. Razmisli dobro o tome o čemu želiš da pišeš, odnosno – šta ti dobro ide, u šta se razumeš i u kojem smeru želiš da se razvijaš. Naravno, uvek možeš da se predomisliš i da promeniš pravac, ali to će verovatno podrazumevati izgradnju nove mreže pratilaca.

Kada govorimo o odabiru stila blogovanja, ne možemo biti striktni. Svoj stil ćeš razviti spontano kroz svoje postove. Pokušaj da pišeš na što prirodniji i opušteniji način. Jednostavno sedi i piši – i vidi šta će se desiti. Možeš i da pišeš baš kao što govoriš – možda i da koristiš speech-to-text program koji će tvom blogu dati duh pravog razgovora. Uostalom, ne postoji nikakvo pravilo za ispravno blogovanje. Bitno je da pronađeš svoj glas i da ga upotrebiš kako god ti želiš.

Sada kada smo ustanovili koju platformu želiš da koristiš, o čemu želiš da bloguješ i utvrdili stil koji želiš da neguješ, nedostaje ključna stvar – nastavi da postuješ. Ukoliko želiš da osvojiš čitaoce, da zainteresuješ javnost, moraš da nastaviš da (im) pišeš. Doslednost je važna. Ne moraš na silu da pišeš koještarije čisto da popuniš prostor, ali je preporučljivo da izbacuješ postove bar tri puta nedeljno.

Ok, opremili smo te za blogovanje. Sada imaš sve što je potrebno da stvoriš sopstveni virtuelni prostor koji će doprineti daljoj demokratizaciji kulture i informacija. Čitamo te.

Izvori: www.becomingminimalist.com i www.digitaltrends.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,