Kako prevariti Galaxy S10 skener otiska prsta?

Skener otiska prsta skriven ispod ekrana jeste zanimljiv novitet, ali kao i svaka nova tehnologija pati od dečijih bolesti. To se pokazalo i na Samsung Galaxy S10 telefonu kod koga je do sada prijavljeno nekoliko problema u funkcionisanju ove opcije – a najčešća je nekompatibilnost sa određenim tipovima zaštitnog stakla. 

PCPress.rs Image

Naime, ugrađeni skener koristi ultrazvuk za očitavanje fizičkih karakteristika otiska prsta, što je trebalo da ovaj sistem učini sigurnijim nego ranije, jer nije moguće da se upotrebi slika prsta za otključavanje telefona. Ali, pokazalo se da i ovaj sistem ima nedostataka koji se tiču sigurnosne prirode.

Pomenuta nekompatibilnost sa zaštitnim staklima nije veliki problem, jer ona ne dozvoljava korisniku da otključa uređaj, ali otkriven je sigurnosni propust koji vrlo lako omogućava korisnicima da otključaju telefon. Korisnik Imgur-a, koji se potpisuje sa „darkshark“ pokazao je kako se upotrebom 3D odštampane verzije otiska prsta može otključati Galaxy S10. Skinuo je otisak svog prsta sa vinske čaše, upotrebio je softver za 3D modelovanje kako bi tom otisku „dodelio“ dubinu i taj model je odštampao na 3D printeru. Nakon nekoliko neuspelih pokušaja izrade 3D otiska prsta, uspeo je da napravi model koji je bio dovoljno dobar da otključa S10 telefon. Ovaj korisnik tvrdi da je dovoljno samo 15 minuta da se na taj način otključa bilo koji Galaxy S10 (jer je toliko vremena potrebno da se napravi i odštampa 3D model prsta, a sken otiska prsta vlasnika već se nalazi u telefonu).

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: