Top50 Glas publike

Kako sačuvati bezbednost na internetu?

„Kreiraj, poveži i podeli poštovanje – bolji internet počinje s tobom”, slogan je pod kojim se ove godine obeležava šesti februar, Dan bezbednosti na internetu. Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić izjavila je za RTS da roditelji moraju da budu digitalno osposobljeni da odgovore na zahteve vremena i da prate svoju decu na internetu. Potrebno je da znaju koji su njihovi nalozi i šifre na društvenim mrežama, kao i kakav sadržaj plasiraju.

PCPress.rs Image

„Ovo je digitalna era u kojoj sve ono što je ranije bilo vezano za kriminal ili drogu i nalazilo se na ulici, sada se polako seli na nove platforme. Važno je da država ima mehanizme koji mogu da odgovore ovakvim izazovima”, rekla je Matićeva. Država je formirala mehanizme kroz Nacionalni kontakt centar i kroz formiranje Koordinacionog tela za bezbednost dece na internetu. Takođe, osnovan je i savet koji se bavi problemom eskalacije vršnjačkog nasilja u školama, koje se distribuiralo putem društvenih mreža, objasnila je Matićeva.
Ona je podsetila da već godinu dana radi Call centar za bezbednost dece na internetu i da se najčešće ljudi javljaju zbog zloupotreba fotografija, krađe identiteta, ali i zbog seksualne eksploatacije i predatorstva.

Pročitajte i:  RNIDS: Savremeni bezbednosni rizici

Izvor: RTS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,