Top50 Glas publike

Kako sajtovi mogu koristiti bateriju vašeg uređaja da vas špijuniraju

Grupa istraživača demonstrirala je kako se korisnici mobilnih telefona mogu špijunirati pomoću, verovali ili ne, količine preostale energije u bateriji smartfona.

spy_2757873bMalo poznata funkcionalnost koju ima HTML5 podrazumeva da web-sajtovi mogu lako da otkriju kolika je napunjenost baterija smartfona ili lap-topova svakog posetioca koji na ovaj način pristupa njihovom sajtu, a stručnjaci za bezbednost upozorili su da se ova informacija može koristiti za praćenje posetilaca.

Ova „funkcionalnost” trenutno je podržana u Firefox-u, Operi i Chrome-u, a zaslugu za njeno lansiranje ima World Wide Web Consortium. Cilj je, kako kažu, da se pomogne korisnicima da efikasnije koriste bateriju. U idealnom slučaju, sajt kom korisnik pristupa, dobija podatke o tome da li je baterija „na izdisaju”, i menja mod korišćenja sajta u režim za slabu bateriju.

Sve bi to bilo u redu, da se od korisnika traži saglasnost za pristupanje takvim podacima na njihovom telefonu. Međutim, to nije slučaj, a izgovor je da „informacije koje se preuzimaju minimalno zadiru u privatnost, pa se zato i ne zahteva da korisnici dozvole pristupanje ovim podacima”

Pročitajte i:  „Majka interneta“, Radia Perlman se zalaže za centralizovanu infrastrukturu

Istraživači, pak, tvrde da su informacije koje sajtovi na ovaj način dobijaju iznenađujuće precizne i detaljne, a uključuju čak i procenjeno vreme, u sekundama, koje je potrebno da bi se baterija napunila potpuno, kao i preostali kapacitet baterije u procentima. Kada se ove dve informacije posmatraju skupa, dobija se 14 miliona mogućih kombinacija, što znači da operišu i kao potencijalni ID brojevi. Šta više, te vrednosti se osvešavaju svakih 30 sekundi, na koliko se mogu identifikovati korisnici sajtova.

Ukratko, na osnovu nivoa napunjenosti vaše baterije, čak i ako pristupate korišćenjem anonimnog moda ili putem VPN-a, sajt kojem pristupate može vas identifikovati. Pod uslovom da ste, koliko-toliko, redovan posetilac.

 

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,