Kako se Tor bori protiv cenzure u Rusiji

Glavni Tor Project web sajt – torproject.org – blokiran je u decembru 2021. godine od strane najvećih ruskih internet provajdera, a izvori su još tada tvrdili da se zemlja sprema za potpunu blokadu ovog projekta. Šest meseci kasnije Tor uspeva da se izbori protiv cenzure.

PCPress.rs Image

Dok jedni ističu da je Tor najbolja odbrana od cenzure, posebno u zemljama koje ne poštuju slobode, drugi upozoravaju da štiti kriminalce, te im pomaže da sakriju ilegalne radnje. Problemom su se krajem 2020. godine pozabavili i bezbednosni eksperti, a tom prilikom je utvrđeno da skoro 7% Tor korisnika posećuje lokacije koje bi mogle da nude nelegalne usluge i sadržaje.

Na problematične lokacije su mahom odlazili korisnici iz zemalja koje se smatraju slobodnim, ali je, ističu stručnjaci, procenat toliko mali, da ne ukazuje na štetnost anonimne mreže. Logično je da bilo koji anonimni servis može da se koristi i u legalne i u ilegalne svrhe. Ističe se da pretpostavke nisu sasvim precizne, najpre zbog toga što se uvek veruje da sve lokacije na Dark Webu služe za distribuiranje nelegalnih sadržaja, što nije uvek tačno.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Jasno je da Tor omogućava veću privatnost, što nekim zemljama smeta. Koristi se kako bi se sakrio identitet od provajdera, te zametnuo online trag. Rusija to ne želi, a borba protiv Tora je zvanično počela 1. decembra prošle godine. U početku se tvrdilo da se radi o posledici eksperimentisanja sa Runet – ruskim internet projektom, ali se čini da su u pitanju ozbiljnije stvari.

Najnovija verzija Tor pregledača – 11.5 – je donela nove funkcije koje bi mogle da pomognu u zaobilaženju cenzure, a radi na osnovu lokacije. Ruski korisnici su dobili veću podršku, pa su dobili mogućnost da pošalju obaveštenje u slučaju kada je Tor blokiran na njihovoj lokaciji. Tu je i više „mostova“ preko kojih državljani Rusije mogu da stignu do Tora, a informacije o njima se dele preko Telegrama.

Ako nekome još uvek nije jasno zašto – građani koji imaju pristup Tor pregledaču mogu da čitaju vesti koje ne kontroliše vlada.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,